94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România marcați în Mitropolia Basarabiei

Pe 27 martie 2012 s-au împlinit 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Unirea Basarabiei cu România a fost posibilă datorită personalităților istorice care la 1918 au avut curajul să realizeze actul pe care și-l doreau toți românii.

Clericii Mitropoliei Basarabiei au serbat acest moment aniversar. După cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, un sobor de preoți au oficiat un Te-Deum la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău după care au depus flori la monumentul Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului.

Unirea Basarabiei cu România, așa cum susțin și istoricii, a avut o influență pozitivă asupra tuturor ramurilor activității umane din acest spațiu, inclusiv asupra vieții bisericești. După Unire la Chișinău a fost deschisă Facultatea de Teologie, a fost înființată Mitropolia Basarabiei cu episcopiile sufragane.Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Reintegrată României în 1941-1944 a fost reocupată de trupele sovietice în 1944.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…