94 de ani de la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului XX, arhim. Cleopa Ilie

Parintele arhimandrit Cleopa Ilie s- a nascut in comuna Sulita, judetul Botosani, la 10 aprilie 1912, din parintii Alexandru si Ana Ilie. In 1937 a fost calugarit la Manastirea Sihastria, fiind apoi hirotonit diacon si preot, iar in 1949 a fost numit staret la Manastirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lapusneanu unde, alaturi de parintele Paisie Olaru, a format o obste noua de calugari, dupa randuiala Sfantului Munte. Din 1956 s-a retras definitiv la Manastirea Sihastria, unde a si fost inmormantat. Parintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic roman al secolului al XX-lea, la care s-au spovedit patriarhi, mitropoliti, episcopi, preoti si nenumarati credinciosi. Predicile si cuvintele sale de invatatura au atras la Manastirea Sihastria nenumarati pelerini din intreaga tara. De la intoarcerea sa in Manastirea Sihastraia si pana in ziua trecerii la Domnul, 2 decembrie 1998, parintele Cleopa a spovedit si invatat nenumarati credinciosi din intreaga tara. La parintele Cleopa au venit pentru sfaturi si numerosi ierarhi din tara si din strainatate. ‘Parintele Cleopa a dobandit multa stiinta de carte nu intr-o scoala asa cum au facut-o altii, ci ca autodidact, citind ziua si noaptea din scrierile Sf. Parinti, devenind posesorul unei culturi teologice solide. Pe langa cuvintele Scripturii, parintele Cleopa cunostea din scrierile Sf. Parinti, incat a putut vorbi si oamenilor mari si oamenilor simpli. El a devenit marele si cunoscutul misionar de la Sihastria. In perioada ultimilor ani ai vietii sale, mai ales dupa anul 1990, la chilia lui au poposit oameni importanti si oameni simpli. Au fost numeori ierarhi, mitropoliti, episcopi si, de cateva ori, patriarhi, asa cum a fost in anul 1993, chiar patriarhul ecumenic, apoi patriarhul Romaniei, patriarhul Serbiei, arhiepiscopul Ciprului, patriarhul Alexandriei si alti numerosi ierarhi care au venit la parintele pentru sfat si pentru a-l vedea’, a spus arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor.

Ca duhovnic, parintele Cleopa le vorbea credinciosilor despre dragostea fata de Dumnezeu si Biserica. Memorabil a ramas si cuvantul de salut al parintelui arhimandrit Ilie Cleopa, expresia ‘Manca’v-ar Raiul!’. Referitor la aceste cuvinte, parintele arhimandrit Timotei Aioanei a subliniat faptul ca ele nu erau rostite intamplator, ci parintele Cleopa le folosea adesea, tocmai din dorinta de a-i vedea pe toti credinciosii in Imparatia lui Dumnezeu: ‘Nu erau rostite intamplator, pentru ca parintele dorea ca toti sa aiba parte de bucuria raiului. Era o dorinta a lui, asa cum era dorinta parintelui Paisie, care vorbea si el despre rai, ii dorea pe toti credinciosii acolo, si parintele Cleopa, care a fost ucenicul parintelui Paisie, dorea si el sa-i manance raiul. Aceasta expresie pe care uneori translatorii, care insoteau oaspetii straini, le era mai greu sa o traduca din limba romana in limba respectiva’.

Parintele Timotei Aioanei ne-a mentionat si cateva dintre cele mai importante lucrari ale parintelui Cleopa Ilie: ‘In anul 1982 a fost tiparita prima sa lucrare in volum, este vorba despre lucrarea ‘Despre credinta ortodoxa’ care a cunoscut apoi mai multe editii. Dupa anul 1990, parintelui Cleopa i-au fost tiparite mai multe scrieri. In primul rand, predicile sale, predici adresate monahilor, dar si credinciosilor: au fost predici la Duminicile de peste an, la praznicile imparatesti, la sfintii mari. Au fost si alte convorbiri cu parintele realizate de slujitori ai Bisericii sau de diferiti oameni de cultura’.

Comentarii Facebook


Știri recente