93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Zilele Basarabiei, la București

Duminică, 27 martie, se împlinesc 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu acest prilej, Organizația Studenților Basarabeni din București desfășoară, între 25 și 27 martie, cea de-a IV-a ediție a Festivalului ‘Zilele Basarabiei’.

Organizația Studenților Basarabeni din București, cu sprijinul partenerilor (Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Universitatea din București, Casa de Cultură a Studenților din București, instituții media), va desfășura o serie de activități cultural-artistice care vor marca împlinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astfel, astăzi, 25 martie, de la ora 10:00, în Sala Senatului a Universității din București, are loc deschiderea oficială a festivalului. La eveniment vor fi prezente personalități importante din mediul cultural, istoric, academic și jurnalistic, ce vor consemna importanța istorică a datei de 27 martie și însemnătatea acesteia pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Festivalul va continua cu vernisajul unei expoziții de afișe cu titlul ‘Utopia podului de flori’, care abordează relațiile interumane ale românilor pornind de la evenimentul din 6 mai 1990. De asemenea, vor fi o proiecție de film și un concert de muzică populară. Sâmbătă, la ora 14:00, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare, va avea loc o dezbatere pe tema ‘Unitatea românilor de pretutindeni’, urmată de o expoziție de fotografie cu titlul ‘Libertatea în imagini’.

Slujbă de pomenire la Mănăstirea Cernica

Duminică, 27 martie, în ziua în care s-a înfăptuit unirea, la ora 12:00, la Mănăstirea Cernica vor fi depuse coroane și flori la mormintele înfăptuitorilor unirii, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan și primul mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va săvârși o slujbă de pomenire. În continuare se vor depune lumânări la Hanul lui Manuc, locul în care s-a semnat anexarea Basarabiei la 1812.

‘Acțiunea este deja o tradiție prin care sute de studenți își exprimă recunoștința și aprecierea față de cei care au luptat pentru propășirea valorilor neamului românesc. Unirea Basarabiei cu România a fost posibilă datorită personalităților istorice care la 1918 au avut curajul să realizeze actul pe care și-l doreau toți românii. Membrii Sfatului Țării merită un omagiu deosebit pentru lupta pe care au dus-o pentru valorile fundamentale ale neamului românesc. De aceea, Festivalul ‘Zilele Basarabiei’ este dedicat tuturor românilor conștienți de propriul trecut istoric, precum și de valorile culturale și spirituale pe care le împărtășesc acum, ca și la 1918, românii din cele două state românești’, a declarat pentru ‘Ziarul Lumina’, Ștefan Miron, președintele Organizației Studenților Basarabeni din București.

Comentarii Facebook


Știri recente