93 de ani de la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului 20, Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie

De la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului 20, parintele Arhimandrit Cleopa Ilie se implinesc astazi 93 de ani . S-a nascut in comuna Sulita, judetul Botosani pe 10 aprilie 1912 din parintii Alexandru si Ana Ilie. In 1937 a fost calugarit la Manastirea Sihastria, iar in 1949 a devenit staret la Manastirea Slatina – ctitoria lui Alexandru Lapusneanu.Aici alaturi de Parintele Paisie Olaru a format o obste noua de calugari, dupa randuiala Sfantului Munte. Din 1956 s-a retras definitiv al Manastirea Sihastria. Parintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic roman al secolului 20 , spovedind patriarhi, mitropoliti, episcopi, preoti si nenumarati credinciosi.

Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie a trecut la Domnul pe 2 decembrie 1998.

La inmormantarea Parintelui Cleopa care a avut loc pe 5 decembrie 1998, IPS Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a mentionat ca prin trecrea la cele vesnice a Parintelui Cleopa, BOR a pierdut un mare duhovnic:

trecerea la viata vesnica a Prea Cuviosului Parintelui nostru Cleopa Ilie este pentru Biserica noastra o mare pirdere si o negraita durere sufleteasca. Prin moasrtea Parintelui Cleopa biserica de pe pamant a pierdut din mijlocul ei un monah sfant, un duhovnic teolog si un misionar statornic de o nepretuita valoare spirituala siimensa importanta.

De asemena, intr-un interviu acordat Radio Trinitas, IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit despre personalitatea Parintelui Cleopa:

Parintele Cleopa este in primul rand un mare traitor al vietii monahale. Din tinerete a fost monah si in acelasi timp a fost un mare invatator pentru altii. Nu toti oamenii au darul acesta de a invata si pe altii.

Comentarii Facebook


Știri recente