Astazi se implinesc 92 de ani de la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului 20, parintele Arhimandrit Ilie Cleopa. S- a nascut in comuna Sulita, judetul Botosani pe 10 aprilie 1912 din parintii Alexandru si Ana Ilie. In 1937 este calugarit la Manastirea Sihastria, iar in 1949 este staret la Manastirea Slatina – ctitoria lui Alexandru Lapusneanu, unde alaturi de Parintele Paisie Olaru a format o obste noua de calugari, dupa randuiala Sfantului Munte. Din 1956 s’a retras definitiv al Manastirea Sihastria. Parintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic roman al secolului 20 , la care s-au spovedit patriarhi, mitropoliti, episcopi, preoti si nenumarati credinciosi. Dintre ucenicii Sfintiei Sale au fost Prea Fericitii Patriarhi Iustinian Marina si Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si mari personalitati ale culturii romanesti. Predicile si cuvintele sale de invatatura au atras la Sihastria nenumarati pelerini din intreaga tara. Dintre sfaturile pe care le dadea Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa cel mai des vorbea despre dragoste:’Dragostea este maica si radacina tuturor faptelor bune. Daca este cea mai mare dintre toate acestea si legatura desavarsirii, Sfintii Parinti au numit-o ‘maica si izvor a toata fapta buna’, fiindca Mantuitorul a zis:’Cea mai mare porunca din Lege este cea dintai: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot cugetul tau si din toata puterea ta.” Cuvantul de salut al Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa cand isi incepea cuvantarile era ‘Manca’v-ar Raiul!’. Dupa anul 1989, sanatatea marelui duhovnic si parinte Ilie Cleopa s-a inrautatit si a trecut la Domnul pe 2 decembrie 1998.
„Am mai avut domnitori mari, dar niciunul ca el”: Sfântul Constantin Brâncoveanu, cinstit în Capitală
Martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini de istorie din marea carte a românilor, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul luni, la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală. „Am mai avut domnitori…
Mănăstirea Văratec: Hramul a deschis manifestările care marchează 210 ani de la sfințirea bisericii mari
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Văratec. Ierarhul a anunțat debutul manifestărilor dedicate marcării a 210 ani de la sfințirea bisericii mari a acestui sfânt așezământ ctitorit de Stareța Olimpiada…
În imagini: Sf. Martiri Brâncoveni, cinstiți la Biserica Sf. Gheorghe Nou
Sfinții Martiri Brâncoveni au fost cinstiți marți, 16 august, la Biserica Sf. Gheorghe Nou, de la kilometrul zero al Capitalei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.…
Încă 400 de tineri vor beneficia de programul de tabere al Episcopiei Caransebeșului
Programul de tabere derulat de Episcopia Caransebeșului împreună cu Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) Banatul de Munte este la a doua etapă a ediției 2022. De data aceasta vor participa aproximativ 400 de copii și…
Mitropolitul Petru a vizitat Mănăstirea Hadâmbu. Starețul, numit „Ambasador al Ortodoxiei și românismului în Basarabia”
Mitropolitul Petru al Basarabiei a vizitat Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, unde a slujit de Adormirea Maicii Domnului. La finalul slujbei, ierarhul și-a exprimat recunoștința față de susținerea oferită de starețul mănăstirii Mitropoliei Basarabiei și…