Astazi se implinesc 92 de ani de la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului 20, parintele Arhimandrit Ilie Cleopa. S- a nascut in comuna Sulita, judetul Botosani pe 10 aprilie 1912 din parintii Alexandru si Ana Ilie. In 1937 este calugarit la Manastirea Sihastria, iar in 1949 este staret la Manastirea Slatina – ctitoria lui Alexandru Lapusneanu, unde alaturi de Parintele Paisie Olaru a format o obste noua de calugari, dupa randuiala Sfantului Munte. Din 1956 s’a retras definitiv al Manastirea Sihastria. Parintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic roman al secolului 20 , la care s-au spovedit patriarhi, mitropoliti, episcopi, preoti si nenumarati credinciosi. Dintre ucenicii Sfintiei Sale au fost Prea Fericitii Patriarhi Iustinian Marina si Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si mari personalitati ale culturii romanesti. Predicile si cuvintele sale de invatatura au atras la Sihastria nenumarati pelerini din intreaga tara. Dintre sfaturile pe care le dadea Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa cel mai des vorbea despre dragoste:’Dragostea este maica si radacina tuturor faptelor bune. Daca este cea mai mare dintre toate acestea si legatura desavarsirii, Sfintii Parinti au numit-o ‘maica si izvor a toata fapta buna’, fiindca Mantuitorul a zis:’Cea mai mare porunca din Lege este cea dintai: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot cugetul tau si din toata puterea ta.” Cuvantul de salut al Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa cand isi incepea cuvantarile era ‘Manca’v-ar Raiul!’. Dupa anul 1989, sanatatea marelui duhovnic si parinte Ilie Cleopa s-a inrautatit si a trecut la Domnul pe 2 decembrie 1998.
Maica Alexandra a fost omagiată la Iaşi: Slujbă de pomenire şi expoziţie
Maica Alexandra – Principesa Ileana a României a fost omagiată săptămâna trecută la Ateneul Național din Iași. Conducerea instituţiei a vernisat o expoziţie în cinstea monahiei cu origini regale şi a fost oficiată o slujbă…
Să cultivăm vederea tainică a sufletului prin virtuțile orbului din Ierihon: PS Varlaam
Credința, rugăciunea neîncetată și recunoștința sunt principalele virtuți ale orbului din Ierihon, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în omilia rostită la Catedrala Patriarhală. Acestea i-au permis orbului să discearnă prezența lui Dumnezeu în…
Mitropolitul Andrei evidenţiează cuvântul biblic care i-a însufleţit pe făuritorii unirii
Prezent la ceremonia religioasă și militară din centrul Clujului, dedicată zilei de 24 ianuarie, Mitropolitul Andrei a explicat că făuritorii unirii au fost impulsionaţi de un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel. „Alexandru Ioan Cuza, de acolo…
Înfăptuitorii Unirii Principatelor Române au fost pomeniţi la Orşova
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat duminică, în parohia Jupalnic din Orșova, o slujbă de pomenire pentru cei care s-au implicat în realizarea Unirii Principatelor Române. Parastasul a precedat Liturghia şi Te…
Arhiepiscopul Ciprian despre înfăptuitorii Unirii din 1859: Să ne gândim la ei şi să-i pomenim cu recunoştinţă
Arhiepiscopul Ciprian a participat duminică la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate în Piaţa Unirii din Focşani, unde a îndemnat la pomenirea „cu recunoştinţă” a înfăptuitorilor Unirii din 1859. Marea Unire din 1918 n-ar…