90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei marcați în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

Momentele festive dedicate aniversării a 90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei au continuat astăzi, 19 septembrie, după oficierea Sfintei Liturghii, cu vernisarea expoziției foto-documentare cu tema ’90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei’, la Mănăstirea „Sfânta Cruce”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la acest eveniment aniversar organizat în vechea stăreție a mănăstirii care acum funcționează ca muzeu și bibliotecă. Alături de Preafericirea Sa, la evenimentele de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, au fost prezenți un număr de 13 ierarhi ai Bisericii noastre.

Demersul pentru reînființarea Episcopiei a început la 30 decembrie 1919, cu cererea înaintată de Consistoriul din Oradea Consiliului Dirigent, de a prevede în bugetul statului suma necesară reorganizării Episcopiei de Oradea. Consistoriul a întocmit un documentat memoriu înaintat Regelui Ferdinand I la 15 ianuarie 1920. Semnat de vicarul orădean, memoriul începea prin a asocia împlinirea visului românesc de întregire națională cu visul românilor ortodocși bihoreni de a reînființa Episcopia Ortodoxă la Oradea.

În 1920, la 30 august Regele Ferdinand a emis înaltul Decret regal prin care se restatornicea Eparhia Oradiei în vechile ei fruntarii. La 3 octombrie 1920 a fost ales primul chiriarh, Episcopul Roman Ciorogariu. La 19 septembrie 1921, Roman Ciorogariu a fost întronizat în Catedrala cu Lună ca Episcop Eparhiot al Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…