90 de ani de la întronizarea Regelui Ferdinand

În urmă cu 90 de ani, pe 15 octombrie 1922, erau încoronați la Alba Iulia Regele Ferdinand al României și Regina Maria. Evenimentul, de o importanță covârșitoare pentru istoria românilor, a fost evocat la Catedrala Reîntregirii printr-o slujbă de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, informează TRINITAS TV.

„În Alba Iulia, cetate milenară de o importanță istorică deosebită, a avut loc încoronarea Majestăților lor regale Ferdinand și Maria, consacrându-se astfel desăvârșirea unității noastre naționale și statale. Printr-un Te-Deum am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru acest moment providențial din istoria neamului nostru”, a spus ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Casa Regală a României a fi reprezentată de Altețele Lor Regale Principesa moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae.

În continuare, în Sala Unirii a fost vernisată expoziția ’90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia’ în cadrul căreia au fost expuse coroanele, mantiile și sceptrul regale, dar și alte obiecte care au aparținut foștilor suverani ai României.

Tot în cadrul manifestărilor au fost organizate, în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o paradă a portului popular, în Sala Unirii o lectură publică din ‘Jurnalul’ Reginei Maria, ziua încheindu-se cu un moment inedit în care angajații Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcați în personaje istorice, au povestit auditoriului cele mai importante momente ale încoronării.

Au fost prezenți la eveniment și Militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul.

Comentarii Facebook


Știri recente