90 de ani ai Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului

Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului îmbracă haine de sărbătoare deoarece aniversează 90 de ani de la înființare. Tradiția istorică, confirmată și de documente, arată că întemeietorul acestei eparhii este sfântul voievod Ștefan cel Mare. Episcopia este reînviată după realizarea Marii Uniri când a fost înființat la Cluj un Consistoriu (7/20 iulie 1919), iar apoi o episcopie (la 18 iulie 1921), cu jurisdicție asupra județelor de la nord de râul Mureș și cu titlul de Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu acest prilej aniversar, astăzi, 6 decembrie 2011, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. De asemenea, în Catedrala Mitropolitană s-au aflat sute de credincioși veniți să participe la acest moment deosebit din istoria Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Din soborul slujitor au facut parte următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După citirea pericopei Evengheliei, în cuvântul său de învățătură, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat faptul că Sfântul Nicolae a fost pentru toți oamenii o icoană a bunătății lui Dumnezeu în lumea aceasta, un păstor blând, harnic și darnic ce a propovăduit prin faptă și cuvânt și a îndemnat pe toți oamenii să caute mântuirea.

Preafericitul Părinte Patriarh a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Nicolae.

„Astăzi noi felicităm pe toți cei are poartă numele de Nicolae sau Nicoleta dorindu-vă tuturor sănătate și bucurie, ani mulți și binecuvântați și să fiți mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu prin cuvinte și prin fapte, să fim cu toți mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu și să ne rugăm Sfântului Ierarh Nicolae să ne dăruiască prin rugăciunile sale blândețe și bunătate, mai ales într-o lume în care există foarte mult egoism, preocupare doar de sine însăși”, a mărturisit Preafericirea Sa.

De asemenea Patriarhul României a evidențiat faptul că Sfântul Nicolae este simbol al temeliei celei mai luminoase a civilizației creștine

„Sfântul Nicolae este simbolul unei civilizații și anume civilizația generozității, a mărinimiei care contrastează foarte mult cu lăcomia, cu rapacitatea, cu dorința de îmbogățire cu orice preț până la dezumanizare. Biserica a cultivat, prin toate lăcașurile de cult purtând hramurile Sfântului Nicolae, civilizația generozității dezinteresate, de aceea Sfântul Nicolae nu este simplu simbol al bucuriei copiilor, ci este simbol al temeliei celei mai luminoase a civilizației creștine. Fără generozitate, fără ajutarea semenilor noștri nu mai știm să prețuim demnitatea. Dacă nu mai avem generozitate sau milostenie, milostivire în sufletul nostru, ne dezumanizăm”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre reînființarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și despre primul episcop al eparhiei, Nicolae Ivan, cel care a înființat, în 1924, la Cluj, Academia Teologică și a ridicat monumentala Catedrală Ortodoxă: „Această eparhie a fost înființată prin grija, mărinimia, curajul și credința Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei. Vitregia vremurilor a făcut ca Eparhia Vadului și Feleacului să nu poată continua fără întrerupere în istorie. Însă, în 1921, ca urmare a Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 s-a reînființat Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului în acei ani când s-au reînființat și alte eparhii ca de pildă Episcopia Armatei și Episcopia Tomisului. Deci, binefacerile Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 s-au văzut și în organizarea bisericească”.

„Nicolae Ivan a fost harnic și a avut o viziune pragmatică și în același timp duhovnicească și a fost darnic, dar într-un mod diferit decât Sfântul Nicolae pe care l-am prăznuit. Sunt oameni darnici pentru contemporanii lor, le oferă o haină, un bănuț, o porție de mâncare, dar încetează acolo milostenia. Însă, când înființezi instituții filantropice și culturale și mai ales liturgice, cultuale, care dăinuie dincolo de viața ta pământească, atunci devii milostiv nu doar pentru generația ta, ci milostiv pentru generațiile care urmează. De aceea, Nicolae Ivan a fost milostiv cu toate generațiile de episcopi, preoți, diaconi și credincioși care s-au rugat în această ctitorie”, a spus Preafericirea Sa.

Evenimentul a continuat în demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, acolo unde a fost inaugurat noul Muzeu al Arhiepiscopiei care adăpostește tezaurul de artă veche românească, precum și cele mai vechi obiecte bisericești din patrimoniul Mitropoliei Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente