88 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918

La Alba Iulia, Slujba de Te-Deum prilejuita de implinirea a 88 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost oficiata de un impresionant sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe un podium special amenajat in fata Catedralei Reintregirii.

Din soborul de ierarhi au facut parte Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscop de Alba Iulia, Prea Sfintitul Lucian – Episcop al Caransebesului si Prea Sfintitul Vasile Somesanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Dupa Slujba de Te-Deum, Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia a rostit un cuvant in care a evidentiat contributia spirituala pe care o va aduce poporul roman in Europa odata cu integrarea in Uniunea Europeana: ‘Este ultima sarbatoare nationala de dinaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Pe buna dreptate ne intrebam: Ce valoare vom avea noi in ochii celorlalte natiuni? Crestinismul romanesc are cateva trasaturi distincte: nu cunoaste razboaie confesionale, confera primatul sufletului asupra trupului, este legat fiintial de viata arhaica a poporului, cultiva simfonia bizantina dintre Stat si Biserica, nu a dat nastere la erezii, este prezent in intreg folclorul national, nu cultiva pornirea spre razbunare, crede in biruinta binelui asupra raului si da prioritate frumusetii morale asupra justitiei formale.’

Comentarii Facebook


Știri recente