86 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie Plămădeală

Astăzi, 17 noiembrie 2012, s-au împlinit 86 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală. S-a născut la 17 noiembrie 1926, în Basarabia, la Stolnicești, primind la botez numele de Leonida. A studiat la Seminariile teologice din Chișinău și „Nifon” din București, la Facultatea de Teologie din București și Institutul Teologic Universitar din Cluj, informează TRINITAS TV.

În această perioadă, unul dintre cei mai apropiați colaboratori i-a fost Preasfințitul Părinte Visarion, în prezent Episcopul Tulcii, acesta fiind mai întâi secretar eparhial și consilier cultural în cadrul eparhiei, iar în perioada 1997-2008 Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Ierarhul Antonie Plămădeală s-a afirmat și ca o importantă personalitate în cadrul întâlnirilor ecumenice, remarcabil autor de studii și cărți teologice. Pentru toate acestea, în anul 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe din Chișinău.

Mitropolitul Antonie Plămădeală a trecut la cele veșnice la data de 29 august 2005, fiind înmormântat în incinta Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, așezământ rectitorit cu mari eforturi de vrednicul ierarh.

Comentarii Facebook


Știri recente