86 de ani de la înființarea Patriarhiei Române

S-au împlinit, astăzi, 4 februarie, 86 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de patriarhie. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod la 4 februarie 1925 și a fost confirmată prin Decretul Regal din 25 februarie, în același an. Mitropolitul primat Miron Cristea devenea astfel „Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”.

„Propunerea de la 4 februarie 1925 era o încununare a unor propuneri venite din partea unor foruri laice și bisericești, din partea unor personalități ale vieții bisericești și intelectuale din perioada interbelică. Propunerea a fost acceptată în unanimitate și în cadrul aceleași ședințe episcopul Bartolomeu Stănescu al Râmnicului-noul Severin a citit actul de înființare a Patriarhiei Ortodoxe Române în care se arătau motivele care au dus la această hotărâre spunându-se printre altele că ‘poporul român își înființează propria lui suveranitate politică și bisericească, Patriarhia, pentru Biserica Ortodoxă Română’, recunoscându-i mitropolitului de București al țării titlul de patriarh al României în locul celui purtat până atunci de mitropolit primat”, a evidențiat părintele academician Mircea Păcurariu, după cum ne informează Radio TRINITAS.

„S-a amânat oarecum momentul acestei proclamări pentru a se organiza odată cu ridicarea la rang de patriarhat și noua legislație bisericească, iar aceasta a putut fi definitivă după constituția din 1923. Așadar, anul 1925 a devenit deodată an al adoptării legislației bisericești, fapt împlinit în primăvara anului respectiv și an de împlinire pe planul acesta al ridicării la rang de patriarhat. După hotărârea luată în ședința de la 4 februarie 1925 Senatul, în 12 februarie, și apoi Camera Deputaților, la 17 februarie au consfințit această hotărâre a Sfântului Sinod și regele Ferdinand a promulgat legea în 23 februarie a aceluiași an, 1925. S-a comunicat tuturor bisericilor lucrul acesta, am primit din partea Patriarhiei Ecumenice tomosul de recunoaștere din partea patriarhului Vasile al III-lea la 30 iulie 1925 și a fost adus cu mare solemnitate la București, iar la 1 noiembrie a avut loc ceremonia de învestitură la Palatul Regal și apoi de înscăunare aici în Catedrala Patriarhală din București a primului patriarh în persoana lui Miron Cristea”, a spus Pr. Dr. Florin Șerbănescu, după cum ne informează TRINITAS TV.

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost o dorință manifestată încă din primii ani de patriarhat ai Bisericii Ortodoxe Române, dorință perpetuată, de-a lungul timpului, de toți Întâistătătorii Bisericii noastre.

„În cea dintâi cuvântare pe care a rostit-o patriarhul Miron în calitate de patriarh a prezentat câteva proiecte importante legate de dezvoltarea învățământului religios la nivel universitar, de trimitere a studenților români la studii pentru a se perfecționa și la alte facultăți din Europa, de primire a altor studenți aici în țară, înființarea unei academii de muzică bisericească și mai ales, proiectul pe care l-a exprimat atunci limpede al înălțării Catedralei Mântuirii Neamului ca expresie a acestui moment de împlinire a istoriei poporului român. Iată că la 86 de ani de la acest eveniment, după strădanii îndelungate, se împlinește acum prin determinarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Acesta este un arc peste timp, o punte care ne leagă o dată în plus de năzuințele celor care au fondat patriarhatul în anul 1925”, a mai precizat Pr. Dr. Florin Șerbănescu.

Patriarhia Română păstorește în prezent peste 20 de milioane de credincioși, aflați atât între granițele actuale ale României, cât și în alte țări de rezidență.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…