85 de ani de la întronizarea primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Se împlinesc astăzi, 1 noiembrie, 85 de ani de la întronizarea primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Numit Patriarh în februarie 1925, Miron Cristea a fost instalat la 1 noiembrie, în același an. Patriarhul Miron Cristea s-a născut la data de 18 iulie 1868, în Toplița, județul Harghita. A urmat cursurile Institutului teologic-pedagogic din Sibiu și a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta. A intrat în monahism la Mănăstirea Hodoș Bodrog, ajungând în scurt timp ieromonah și apoi protosinghel. Patriarhul Miron Cristea a fost și membru al Academiei Române. Pe plan politic, a făcut parte din Regența României, instituită după moartea regelui Ferdinand, în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și a fost și prim-ministru între 10 februarie 1938 – 6 martie 1939.

„Când Biserica Ortodoxă a fost ridicată la rangul de Patriarhie de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre în frunte cu fruntașii politici ai țării, pentru că țara se reîntregise și Biserica Națională ajunsese la un alt rang Miron Cristea a fost ales patriarh. Recunoașterea a venit fără nicio problemă, Patriarhul Vasile, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a trimis un tomos, apoi celelalte Bisericii surori anunțate de Patriarhia Ecumenică au trimis, la rândul lor, scrisori de recunoaștere. Mai mult, la învestitura lui care a avut loc la Catedrala Patriarhală din București la 1 noiembrie 1925 au venit delegații ale Bisericilor Ortodoxe Surori la nivel de mitropoliți și s-au citit scrisorile de recunoaștere ca patriarh”, a spus domnul Gheorghe Vasilescu de la Arhivele Sfântului Sinod, după cum ne informează TRINITAS TV.

Alte informații cu privire la câteva dintre cele mai importante realizări ale primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Mircea Păcurariu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu: „În calitate de Patriarh a procedat la reorganizarea Bisericii prin noul statut de organizare și funcționare a ei. De asemenea, s-a interesat de o serie de probleme editoriale, tipărind mai multe cărți în tipografia Institutului Biblic și de Misiune. La sugestia lui s-a făcut o nouă traducere Bibliei care a și fost tipărită în 1936”.

Miron Cristea a trecut la cele veșnice în data de 6 martie 1939 la Cannes, Franța, fiind înmormântat în Catedrala Patriarhală din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…