Numit patriarh in luna februarie 1925, Miron Cristea a fost instalat la 1 noiembrie in acelasi an. Fost regent si prim-ministru al Romaniei, intre 1938 – 1939, si membru al Academiei Romane, Miron Cristea s-a nascut la data de 18 iulie 1868, in localitatea Toplita, judetul Harghita. A urmat cursurile Institutului Teologic-Pedagogic din Sibiu si a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta. A intrat in monahism la Manastirea Hodos-Bodrog, ajungand in scurt timp ieromonah si apoi protosinghel. Mai multe detalii despre principalele realizari ale sale ne-a oferit pr. prof. acad. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘In calitate de patriarh a procedat la reorganizarea Bisericii printr-un statut de organizare si functionare a ei, s-a interesat de o serie de probleme editoriale, tiparindu-se mai multe carti in tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, iar la sugestia lui s-a facut o traducere a Bibliei, care a si fost tiparita in 1936 de catre preotii profesorii Vasile Radu si Gala Galaction. Pe plan national-politic a facut parte din asa-numita Regenta a Romaniei, formata din trei persoane, care s-a format dupa moartea Regelui Ferdinand si pana in vara anului 1930, cand a fost adus pe tronul tarii Carol al II-lea. Mai tarziu, in 1938 – 1939 a avut si o alta misiune importanta, si anume a fost prim-ministru al Romaniei. Pe plan extern, mai corect pe plan ecumenic, a avut o serie de contacte cu reprezentanti ai altor Biserici Ortodoxe, el reprezentand un simbol al unitatii si al demnitatii romanesti, din moment ce el ca ardelean, si apoi ca episcop de Caransebes, a ajuns carmuitorul intregii Biserici Ortodoxe din Romania intregita’. Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele vesnice in data de 6 martie 1939, la Cannes, in Franta, fiind inmormantat in Catedrala patriarhala din Bucuresti.
Din smerenie vine mântuirea noastră, spune Arhiepiscopul Varsanufie
„Modelul de smerenie pentru fiecare credincios rămâne Mântuitorul Hristos, învăţându-ne să fim smeriţi pentru că din smerenie vine mântuirea noastră”, a subliniat duminică Arhiepiscopul Varsanufie. Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire în predica rostită la Catedrala…
Tinerii români din Bucureşti şi Milano l-au omagiat pe Brâncuşi
Tinerii Parohia „Sfânta Treime” – Ghencea din București şi cei din Parohia „Toți Sfinții” din Milano Nord – Monza l-au omagiat luni pe marele sculptor Constantin Brâncuși prin două întâlniri online. Prima întâlnire a fost…
Mitropolitul Petru la hirotonirea unui preot şi a unui diacon: Dumnezeu ne cheamă pe toți să înmulțim talanții
Mitropolitul Petru al Basarabiei a afirmat sâmbătă, cu ocazia hirotonirii unui preot şi a unui diacon, că „Dumnezeu ne cheamă pe toți, dar mai ales pe cei înzestrați cu harul preoției, să înmulțim talanții”. „Dacă…
„Părinte, să-mi dați o poză cu dumneavoastră, că nu v-am văzut niciodată fără combinezon!”
Preotul misionar Bogdan George Brânzea povestește cum a trăit anul pandemiei în rolul de duhovnic și asistent medical într-un spital suport Covid-19. După ce a absolvit Teologia, Părintele Bogdan George Brânzea și-a luat și diploma…
„Vând tot, dau totul, însă am nevoie și de ajutor”, strigătul unui tată. Răspunsul Bisericii
Vând tot, dau totul, însă am nevoie și de ajutor”, este strigătul unui tată al cărui copil, în vârstă de 14 ani, suferă de o boală gravă. Tânărul Ionuț-Petrică Mutașcu este din localitatea Verendin, județul…