Astazi, 30 iulie, se implinesc 81 de ani de la recunoasterea oficiala a Patriarhiei Romane de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol. La 30 iulie 1925, Patriarhia Ecumenica, prin tomosul patriarhal nr. 1579, a recunoscut infiintarea Patriarhiei Romane ‘pretuind si intelegand hotararea preaiubitei si preacinstitei sale fiica si sora in Hristos, Preasfanta Biserica a Romaniei’. Dupa acest moment, la 29 octombrie 1925, prin decret regal, mitropolitul primat Miron Cristea a fost confirmat in scaunul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Investirea si intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a avut loc la 1 noiembrie 1925. Au urmat apoi alti trei patriarhi: PF Nicodim Munteanu, PF Justinian Marina si PF Iustin Moisescu. Din anul 1986, intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane este PF Parinte Patriarh Teoctist.
Felicitat de Ministrul Apărării: Toma Duminică, veteran de război, a împlinit 100 de ani
Sergentul în retragere Toma Duminică, veteran de război, a fost felicitat săptămâna trecută la împlinirea vârstei de 100 ani. Reprezentanți ai Centrului Militar Județean Argeș și ai asociațiilor veteranilor de război locale l-au vizitat pe…
Anul pandemiei: 26 de cuvinte de speranță ale Patriarhul Daniel
În data de 26 februarie se împlinește un an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul țării noastre. A fost un an dificil în care tema și frica de moarte au paralizat lumea…
Un album pentru Anul omagial 2021: „Diaspora Bisericii Ortodoxe Române”
Volumul „Diaspora Bisericii Ortodoxe Române”, publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române, trece în revistă centrele eparhiale și reprezentanțele Bisericii noastre din afara granițelor României. Publicat într-un format prietenos și ușor de consultat, albumul prezintă…
Anul 2022 va fi dedicat rugăciunii și sfinților isihaști
Sfântul Sinod a dedicat anul următor rugăciunii și sfinților isihaști. Hotărârea a fost adoptată în ședința desfășurată miercuri la Palatul Patriarhiei. Titulatura oficială a anului 2022 este: Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și…
Un an de Covid. Pandemia, motor al vieții duhovnicești?
Pe 26 februarie punem punct după un an de pandemie în România. Punct și de la capăt, pentru că în ciuda tuturor eforturilor, această boală ne va mai pune încă probleme. Primul caz de coronavirus…