81 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea

Numit patriarh in luna februarie 1925, Miron Cristea a fost instalat la 1 noiembrie in acelasi an. Fost regent si prim-ministru al Romaniei intre 1938-1939 si membru al Academiei Romane, Miron Cristea s-a nascut la data de 18 iulie 1868, in localitatea Toplita, judetul Harghita. A urmat cursurile Institutului Teologic-Pedagogic din Sibiu si a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta. A intrat in monahism la Manastirea Hodos-Bodrog, ajungand in scurt timp ieromonah si apoi protosinghel. Mai multe detalii despre Miron Cristea ne-a oferit pr. prof. acad. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Miron Cristea este un ardelean nascut in Toplita, judetul Harghita de astazi. A facut studii de Teologie la Sibiu, de Filosofie la Budapesta, apoi a fost secretar si consilier eparhial la Sibiu. De aici a plecat la Caransebes, in calitate de episcop, pana in anul 1919. La Sibiu a avut un rol important in zidirea Catedralei mitropolitane, care tocmai in anul acesta si-a sarbatorit 100 de ani de existenta, iar la Caransebes a avut grija duhovniceasca a credinciosilor banateni, inclusiv a celor din Banatul sarbesc de astazi. In anul 1918 s-a implicat in evenimentele majore care s-au petrecut atunci in viata romanilor transilvaneni si banateni. In 1919 si la inceputul lui 1920, dupa stilul nou, a fost ales mitropolit primat la Bucuresti, iar in anul 1925, in februarie, Sfantul Sinod a luat in discutie problema ridicarii Bisericii noastre la demnitatea de Patriarhie. Aceasta propunere a fost luata apoi si in discutia corpurilor legiuitoare, si a fost aprobata de Regele Ferdinand. In aceasta situatie, mitropolitul primat Miron Cristea devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inscaunat fiind la 1 noiembrie 1925, in urma cu 81 de ani’.

Pr. prof. acad. dr. Mircea Pacurariu ne-a prezentat si cateva dintre realizarile cele mai importante ale primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea: ‘In calitate de patriarh a procedat la reorganizarea Bisericii printr-un statut de organizare si functionare a ei, s-a interesat de o serie de probleme editoriale, tiparindu-se mai multe carti in tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, iar la sugestia lui s-a facut o traducere a Bibliei, care a si fost tiparita in 1936 de catre preotii profesorii Vasile Radu si Gala Galaction. Pe plan national-politic a facut parte din asa-numita Regenta a Romaniei, formata din trei persoane, care s-a format dupa moartea Regelui Ferdinand si pana in vara anului 1930, cand a fost adus pe tronul tarii Carol al II-lea. Mai tarziu, in 1938-1939, a avut si o alta misiune importanta, si anume a fost prim-ministru al Romaniei. Pe plan extern, mai corect pe plan ecumenic, a avut o serie de contacte cu reprezentanti ai altor Biserici Ortodoxe, el reprezentand un simbol al unitatii si al demnitatii romanesti, din moment ce el ca ardelean, si apoi ca episcop de Caransebes, a ajuns carmuitorul intregii Biserici Ortodoxe din Romania intregita’. Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele vesnice in data de 6 martie 1939, la Cannes, in Franta, fiind inmormantat in Catedrala patriarhala din Bucuresti.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…