800 de vizitatori pe zi la spada lui Stefan cel Mare

Peste 800 de persoane trec zilnic sa admire spada domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) pana la sfarsitul lunii iulie, a declarat directorul adjunct al institutiei, Rodica Matei.

Dupa cinci secole de la moartea marelui domnitor, spada sa starneste acelasi viu interes, prin fata vitrinei trecand, deopotriva, elevi, studenti, pensionari, istorici, turisti straini, romani de pretutindeni. Numai in primele doua zile, 9 si 10 iulie, s-au inregistrat circa 1.700 de vizitatori, un numar record de persoane, 954, atingandu-se duminica, 11 iulie.

Aflata in patrimoniul Muzeului Topkapi Sarayi din Instanbul, spada face parte din colectia de arme a muzeului turc. Spada masoara in total 125 cm, lama acesteia avand 102 cm. Ea este dreapta, din metal si are doua taisuri. Lama este strabatuta de santuri si se continua cu un maner imbracat in fir din argint impletit, discul aplatizat, placat in arama, este protejat de o garda cu brate drepte. Pe o fata a discului apare inscriptia in limba slavona care atesta faptul ca spada i-a apartinut domnitorului Moldovei, iar pe cealalta fata scrie ‘Eu, Stefan Voievod, Domnul Tarii Moldovei’. In mijlocul discului se observa un cerc pe care se aplica probabil stema Moldovei, lucru demonstrat de celelalte doua spade moldovenesti unde stema este vizibila. La ceremonia de dezvelire a spadei, desfasurata vineri, 9 iulie, in sufrageria regala a MNAR, au participat alaturi de presedintii Romaniei, Ion Iliescu, si Turciei, Ahmet Necdet Sezer, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, reprezentanti ai BOR, oameni de cultura, membri ai Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti.

O copie a spadei domnitorului Stefan cel Mare se afla la muzeul manastirii Putna.

Comentarii Facebook


Știri recente