80 de ani de presă teologică la Tulcea

Cu prilejul aniversării a 80 de ani de existență a presei teologice tulcene a avut loc joi, 18 noiembrie, deschiderea Simpozionului Județean ’80 de ani de existență a presei teologice tulcene’. Evenimentul deschis de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, a avut loc în sala festivă a Bibliotecii Județene ‘Panait Cerna’ din Tulcea, informează „Ziarul Lumina”.

Simpozionul a fost organizat de Episcopia Tulcii, în parteneriat cu Asociația ‘Aegyssus’ a Scriitorilor din Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Arhivele Naționale Tulcea și Biblioteca Județeană Tulcea ‘Panait Cerna’. Au participat numeroși oameni de cultură, care au evidențiat importanța presei religioase tulcene pe parcursul celor 80 de ani de existență și rolul ei în dezvoltarea cultural-spirituală a Bisericii din această provincie istorică românească.

‘Lucrările simpozionului s-au desfășurat pe trei secțiuni. Prima secțiune a cuprins prezentarea publicațiilor de spiritualitate și cultură ortodoxă, de informare bisericească și de credință, dintre anii 1930 și 2010. În a doua secțiune au fost prezentate personalități ale presei teologice nord-dobrogene, iar în a treia secțiune a avut loc o expoziție tematică cu diferite fotografii, publicații sau documente.

‘Simpozionul a fost deschis de către Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a evidențiat importanța presei religioase tulcene pe parcursul celor 80 de ani de existență și rolul ei în dezvoltarea cultural-spirituală a Bisericii din această provincie istorică românească’, ne-a declarat părintele Felix Neculai, consilier cultural din cadrul Eparhiei Tulcii.

Expoziție cu publicații parohiale din perioada interbelică

În cadrul simpozionului a fost organizat un vernisaj cu exponate în original sau copii din publicațiile parohiale interbelice, precum ‘Pâinea vieții’, ‘Viața adevărată’, ‘Lumina poporului’, ‘Sfaturi duhovnicești’, ‘Chemare în jurul bisericii și școalei’, dar și din publicațiile eparhiale și parohiale noi: ‘Cuvânt bun’, ‘Îndrumătorul pastoral’, ‘Lumină pentru toți’, seria nouă a ‘Sfaturilor duhovnicești’, ‘Colindul Sfântul Andrei’, ‘Lumină din lumină’, ‘Catehetul tulcean’.

‘A urmat o sesiune de 10 comunicări care au evidențiat contribuția preoților și publicațiilor parohiale la ridicarea nivelului cultural al societății interbelice. De asemenea, un moment special a fost lansarea cărții ‘Însemnări pe cărți de cult din județul Tulcea’. Prin organizarea acestui simpozion s-a urmărit evidențierea personalităților marcante ale vieții bisericești și culturale și a publicațiilor parohiale din Dobrogea de Nord, începând cu deceniul patru al secolului trecut și culminând cu anul 2010′, ne-a mai spus părintele consilier Felix Neculai.

La manifestare au participat reprezentanți ai instituțiilor de cultură din municipiu, personalități locale, slujitori ai Bisericii și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente