80 de ani de la nașterea Părintelui Profesor Ion Bria

Astăzi, 19 iunie 2009, se împlinesc 80 de ani de la nașterea Pr. Prof. Dr. Ion Bria, renumit profesor de teologie și specialist în studii ecumenice.

Părintele Ion Bria s-a născut la 19 iunie 1929, în localitatea Telega, județul Prahova. A efectuat studii secundare la Liceele din Vălenii de Munte și Ploiești, studii superioare la Institutul Teologic din București, apoi studii de specializare la Colegiul anglican din Canterbury și la Facultatea de Teologie din Durham.

A fost, pe rând, profesor la Seminariile Teologice din Buzău și București, asistent la Institutul Teologic din București, redactor la Editura Institutului Biblic, asistent, lector și conferențiar pentru Omiletică și Catehetică, apoi profesor titular, prin concurs, la catedra de Misiune și Ecumenism al Institutului Teologic din București. În anul 1965 a fost hirotonit întru diacon și, în 1969, întru preot.

În perioada 1 aprilie 1973 – 30 iunie 1994, a lucrat la Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva, fiind coordonator pentru Studii misionare ortodoxe în Comisia „Misiune și Evanghelizare”. De asemenea, a fost director al Secției „Înnoire și viață parohială”, apoi director executiv al Departamentului „Unitate și Înnoire” („Credință și Constituție”), între 1991 – 1994. În această calitate a luat parte la marile reuniuni ecumenice: Adunările generale de la Nairobi (1975), Vancouver (1983), Canberra (1991); conferințele misionare mondiale: Bangkok (1973), Melbourne (1981); conferințele „Credință și Constituție”: Bangalore (1978), Santiago de Compostella (1993). Totodată, a fost invitat să susțină prelegeri despre Ortodoxie și Ecumenism la Institutele ecumenice din Lyon, Paris, Geneva. Începând cu anul 1976 este profesor invitat la diferite Facultăți de Teologie și centre ecumenice din Europa, iar în 1990 a primit titlul de Doctor honoris causa al Facultății de Teologie din Presov.

Teologia sa se orientează spre mai multe direcții:

– expunerea contemporană a doctrinei ortodoxe (pentru învățământul universitar);

– conturarea unei „misiologii” ortodoxe, ținând seama de contextul misionar și cultural european actual, evaluarea critică a teologiei românești în epoca modernă și contemporană;

– a inițiat un curent în teologia misionară, în jurul temei „Liturghia după Liturghie”.

Părintele Ion Bria a trecut la cele veșnice în 2002, la București.

Sursa: Episcopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente