75 de ani sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi la Facultatea de Teologie din București

Profesorii și studenții facultăților de teologie ortodoxă din țară și-au sărbătorit ieri, 30 ianuarie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, informează „Ziarul Lumina”.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a avut anul acesta o însemnătate deosebită, deoarece se împlinesc 130 de ani de la înființarea instituției de învățământ teologic și 75 de ani de când a fost pus sub ocrotirea celor trei ‘luminători mai mari’, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

„Anul acesta, sărbătoarea facultății are un caracter special deoarece se împlinesc 130 de ani de când a luat ființă facultatea noastră în cadrul Universității din București, timp în care peste 100 de generații de studenți au studiat pe băncile facultății și au ieșit slujitori vrednici ai sfintelor altare. De importanța facultății noastre ne dăm seama mai ales dacă ne gândim la șirul de ierarhi și profesori destoinici care au studiat și au predat aici, care au făcut ca facultatea noastră să fie pe locul fruntaș între facultățile de teologie din spațiul ortodox, reprezentând avangarda teologiei ortodoxe. De 130 de ani, facultatea noastră slujește teologia, Biserica și societatea românească’, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul facultății.

Modele strălucitoare pentru fiecare teolog și slujitor al Bisericii

Sfânta Liturghie în cinstea patronilor învățământului teologic a fost săvârșită de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În mijlocul studenților și profesorilor facultății, s-au aflat și reprezentanți ai Universității din București, precum și ai autorităților de stat, între care Adrian Lemeni, ministrul secretar de stat pentru Culte. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru profesorii și studenții facultății de teologie bucureștene care au trecut la Domnul. La final, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a felicitat pe toți membrii corpului profesoral, pe studenți și pe toți ostenitorii așezământului teologic, îndemnându-i ca în toate demersurile didactice și duhovnicești să urmeze exemplul Sfinților Trei Ierarhi. Preasfinția Sa a explicat semnificația acestei sărbători pentru învățământul teologic românesc, dar și motivul pentru care acesta a fost pus sub patronajul celor trei sfinți. ‘Sărbătoarea de astăzi este, în mod special, sărbătoarea studenților pentru că ei pomenesc în această zi, într-un mod cu totul deosebit, pe ierarhii care sunt învățători ai lumii și păstori ai Bisericii universale, dar în mod particular sunt și protectorii învățământului teologic ortodox din întreaga lume. Sfinții Trei Ierarhi, pentru modul în care și-au petrecut tinerețea și pentru modul în care și-au încheiat viața slujind lui Dumnezeu și ostenindu-se pentru Biserică, rămân modele strălucitoare pentru fiecare teolog și slujitor al Bisericii’, a spus PS Varlaam.

Sărbătoarea a continuat în Amfiteatrul ‘Dumitru Stăniloae’, unde corul facultății a oferit un concert de cântări psaltice și corale, dedicat sfinților ocrotitori. În cadrul acestui moment festiv, a fost lansată ediția aniversară a Anuarului Facultății de Teologie Ortodoxă din București, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la apariția primului volum.

Comentarii Facebook


Știri recente