71 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Patriarhul Miron Cristea

Astăzi, 6 martie, s-au împlinit 71 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, la Catedrala patriarhală din București a fost săvârșită astăzi, 6 martie, o slujbă de pomenire pentru primul Întâistătător al Bisericii noastre. Născut la data de 18 iulie 1868, în localitatea Toplița, județul Harghita, Miron Cristea a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta unde a obținut și doctoratul, cu o teză despre viața și opera lui Mihai Eminescu.

Miron Cristea a fost tuns în monahism în anul 1902, iar șapte ani mai târziu a fost ales Episcop al Caransebeșului. În anul 1919, a fost ales Mitropolit primat al României întregite, iar la 4 februarie 1925 a devenit primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la data de 1 noiembrie în același an, informează TRINITAS TV.

Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele veșnice la data de 6 martie 1939, la Cannes, în Franța. A fost înmormântat în Catedrala patriarhală din București, acolo unde, de-a lungul timpului vor fi înmormântați și alți trei patriarhi ai României: Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…