700 de ani de atestare documentară a satului Sfântului Sofronie de la Cioara

Pe 14 și 15 august, când întreaga comunitate creștină a localității Săliștea, județul Alba, fostă Cioara, se pregătea să o sărbătorească pe Maica Domnului, ocrotitoarea bisericii satului, un alt eveniment își făcea loc în inimile localnicilor: 700 de ani de când se consemna pentru prima dată existența acestor locuri populate de oameni harnici și credincioși.

Într-o scrisoare privilegiată din 4 noiembrie 1310, regele Carol Robert dăruia comitelui Reneriu, din Vințu de Jos, un pământ numit Archișul Românesc, aflat între pământurile Vinerea, Archișul Săsesc și Pian. Cele două evenimente, împlinirea a 700 de ani de atestare, precum și praznicul Adormirea Maicii Domnului, s-au regăsit împlinite sub sărbătoarea ‘Fiii satului’ pe parcursul a două zile, în care toți cei care au respirat aerul curat al pădurilor ce ne înconjoară și au băut apa limpede a Archișului să se reîntoarcă la vechea vatră și să retrăiască momente de neuitat.

Așa se face că sâmbătă, 14 august, la ora 15:00 au fost primiți toți fiii reveniți de departe, în fața primăriei, de către oficialitățile locale, manifestându¬-și fiecare bucuria unei revederi care se dorea de multă vreme a fi împlinită sub forma aceasta. Pentru a retrăi emoțiile copilăriei, s-a marcat vizitarea locurilor de suflet care făceau parte din principalele preocupări ale locuitorilor de odinioară.

Astfel s-a vizitat biserica de lemn, monument istoric, cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril’, ridicată în anul 1798, mândria satului, pentru că, deși păstrează doar câteva elemente din biserica din Plăișorul Cioarei, ridicată de Sfântul Sofronie, este locul care ne umple de har și ne amintește de fostul preot al satului Cioara, Popa Stan, hirotonit la Arad în anul 1728, și care mai târziu s-a călugărit sub numele de Sofronie.

Sfântul Sofronie, iubit de credincioșii ardeleni

Pentru câteva momente s-a simțit prezența vie a Cuviosului Sofronie, dar și acțiunea de trezire a conștiinței naționale și religioase în rândurile credincioșilor pe care el a desfășurat-o. A fost iubit și apreciat de oameni căci, mărturisesc aceștia, în 1761, în fața autorităților vremii: ‘Singura dorință este de a obține liberul exercițiu al religiei ortodoxe, popa Sofronie să poată merge prin toată țara noastră și să învețe pe popii noștri neuniți legea grecească’ și adaugă ei că pentru ‘învățătorul Sofronie noi toți românii din Ardeal mai bine murim decât să sufere el prigonirea, căci noi l-am înduplecat… să ne învețe legea noastră neunită’.

Născut la început de secol al XVIII-lea, călugărul Sofronie n-a murit, pentru că face parte din rândul celor ce nu mor niciodată. Chiar dacă încă se mai caută mormântul lui pe la Argeș sau Robaia, el trăiește în inimile și mințile tuturor celor de ‘un neam și de o lege’, ale celor ce s-au adunat la biserica din satul său, acum la ceas aniversar. Întregul alai s-a îndreptat apoi către Școala Generală cu clasele I-VIII care, de-a lungul vremii, a dat țării oameni cu multă știință de carte, oameni de cultură, personalități marcante, cum ar fi: academician David Prodan; prof. univ. Ion Oana; prof. univ. Ioan Comănescu; preot Dragosin Oana; prof. univ. Mircea Miclea – fost ministru al învățământului etc. S-au depănat amintiri frumoase pentru că s-au întâlnit colegii de odinioară într-o școală acum îmbrăcată în ‘haină nouă’, restaurată și împodobită cu toate dotările de ultimă generație.

Expoziție etnografică și simpozion

Lângă școală s-a amenajat o expoziție etnografică ce te poartă prin tot trecutul încercat al satului, pornind de la obiceiuri, îmbrăcăminte, obiecte specifice locului, ajungând până aproape de zilele noastre cu amintirea oamenilor de seamă ce au marcat de-a lungul vremii existența localității. După vizitarea acestui obiectiv, sătenii s-au alăturat invitaților la simpozionul ce s-a ținut în noua sală de sport din curtea școlii. Aici au fost ținute cuvântări pe diferite teme legate de istoricul satului, cum ar fi: ‘Satul Cioara în analele istoriei’, ‘Cuviosul Sofronie, martir pe altarul ortodoxiei’, ‘Academicianul David Prodan, fiu al satului’, ‘Săliștea – realizări și obiective de viitor’ etc.

Duminică, 15 august, a avut loc rugăciunea înălțată în biserica mare prin Sfânta Liturghie, la care s-a alăturat întru slujire și reprezentantul Arhiepiscopiei de Alba Iulia. S-au adus rugăciuni de mulțumire Fecioarei Maria, care păzește și ocrotește aceste meleaguri, aproape toate bisericile din împrejurimi având ca ‘patroană spirituală’ pe Maica Domnului. La sfârșitul slujbei s-a săvârșit un parastas de pomenire pentru toți eroii satului care au căzut pe câmpurile de luptă și s-au alăturat la ‘neamul de sub țară’. Oficialitățile județene au onorat invitația de a participa la sărbătoarea satului și, împreună cu reprezentanții locali, au depus coroane de flori la mormântul eroilor din centrul satului.

Tradiții folclorice pe străzile satului

Fiind o localitate cu vechi tradiții folclorice și culturale, nu se putea să lipsească un program artistic care s-a desfășurat pe străzile satului parada portului popular care a încântat privirile și a făcut să tresalte inimile de bucurie pentru că încă se mai păstrează obiceiuri străvechi și chiar aduc faimă și premii naționale și internaționale. Pe scena din fața școlii a avut loc un spectacol folcloric cu totul deosebit, precedat de acordarea titlului de ‘cetățean de onoare’ domnului profesor universitar Mircea Miclea.

Apoi, au urmat cântecele și dansurile populare, formației de călușari din sat alăturându¬-i-se și alte formații artistice din localitățile: Alba Iulia, Șibot, Vinerea, Ceru Băcăinți și Șugag.(Articol publicat în „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania, din data de 17 august 2010)

Comentarii Facebook


Știri recente