7 ani de Ziarul Lumina

‘Ziarul Lumina’, cotidianul Patriarhiei Române, împlinește la 7 februarie 2012 șapte ani de misiune ortodoxă, șapte ani de informare a cititorilor despre cele mai importante evenimente ale Bisericii și Societății, din țară și din diasporă. O perioadă de timp relativ scurtă, dar importantă, în care v-am oferit un alt fel de presă, una sănătoasă, o alternativă la tabloidizarea ce a cuprins în ultima vreme întreaga mass-medie românească.

‘Ziarul Lumina’ a apărut ca o necesitate, o alternativă la ceea ce piața media oferea în anii 2004-2005. Aceasta deoarece presa românească a intrat în declin poate de la începuturile ‘libertății’ ei. După 1990 au apărut numeroase ziare, posturi de televiziune sau radio, însă, din dorința de a obține o cât mai bună ‘cotă de piață’, locul știrilor adevărate, utile, a fost luat de textele agresive, de non-știri, paginile ziarelor fiind pline de violență și nonvalori.

În acest context, dar și din dorința de a informa corect cititorii, un grup de oameni entuziaști, de creștini adevărați, între care amintim pe regretatul Florin Zamfirescu, directorul fondator al ziarului, a pus bazele ‘Ziarului Lumina’. Un ziar care își propunea să facă ‘liniște’ în acea lume a informațiilor agresive, să reașeze la locul lor valorile ce păreau a fi pierdute și să arate că se poate face presă prin cultivarea valorilor și a responsabilității civice.

Astfel, pe 7 februarie 2005, la Iași, vedea lumina tiparului întâiul număr al primului cotidian ortodox din lume, sub purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Ziarul Lumina’ venea să acopere un segment de piață media ce nu fusese acoperit până în acel moment, respectiv să ofere ortodocșilor, dar nu numai lor, știri din lumea ortodoxă, dar și informații utile și obiective cititorilor din domeniul social, medical, al educației ori din mediul economic.

În octombrie 2005, de sărbătoarea ‘Ocrotitoarei Moldovei’, de Sfânta Parascheva, apărea și săptămânalul ‘Lumina de Duminică’, o publicație ce invită la meditație teologică, introspecție și analiză, ca o completare la informațiile oferite de cotidian.

Publicație națională și patru ediții regionale

Un moment deosebit în istoria ziarului a fost în anul 2007, atunci când Preafericitul Părinte Daniel a fost ales în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După instalarea celui de-al șaselea patriarh al României, echipa ziarului avea să se extindă, prin înființarea redacției de la București și prin mărirea numărului de reporteri, ‘Ziarul Lumina’ devenind apoi în mod oficial cotidianul Patriarhiei Române și parte integrantă din Centrul de Presă BASILICA.

Întrucât existau evenimente importante în toate mitropoliile, s-a impus necesitatea înființării unor ediții regionale, care să ofere în plus știri din fiecare mitropolie a Patriarhiei Române. Astfel, la 2 februarie 2009 a început să apară Ediția de Moldova, pe 9 aprilie 2010 a apărut Ediția de Transilvania, pe 14 august același an a început să apară Ediția de Oltenia, iar apoi, pe 1 octombrie 2010, a fost lansată Ediția de Banat.

‘Asemenea oricărei instituții media, ‘Ziarul Lumina’ se află într-o permanentă căutare, pentru a surprinde, cu mijloace jurnalistice, nu doar statistic și informativ, evenimentele, ci pentru a comunica tot mai mult frumusețile Ortodoxiei și pentru a transmite către societatea românească de astăzi speranță și încredere în săvârșirea binelui. Conlucrarea dintre Ediția Națională și edițiile regionale se desfășoară după principiul vaselor comunicante, astfel încât toți cititorii să poată cunoaște și să poată trăi împreună darurile de lumină din toate eparhiile Patriarhiei Române’, a declarat părintele consilier Nicolae Dascălu, directorul general al publicațiilor ‘Lumina’ și coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Acum, după șapte ani de apariție neîntreruptă, ‘Ziarul Lumina’ și-a consolidat poziția în media românească, fiind ceea ce și-a propus de la început, respectiv de a fi un ziar ‘quality’. Drept dovadă stă numărul mare de români care au dorit să aibă zilnic în casă ziarul Patriarhiei Române, numărul mediu de abonamente fiind de aproximativ 23.000 de exemplare pe zi.

Cei șapte ani de existență sunt marcați astăzi la ora 13:00 în Sala ‘Europa Christiana’, printr-un moment festiv, unde, în prezența redacției, a numeroși consilieri patriarhali și a altor apropiați ai ziarului vor fi lansate site-ul http://fototecaortodoxiei.ziarullumina.ro/ și cartea ‘Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene’ a pr. diac. Ioniță Apostolache de la Ediția de Oltenia. (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 7 feb. 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente