7 ani de Lumina aniversați la Palatul Patriarhiei

‘Ziarul Lumina’, cotidianul Patriarhiei Române, împlinește la 7 februarie 2012, șapte ani de apariție neîntreruptă, șapte ani de misiune ortodoxă. Momentul aniversar a fost marcat în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment au mai fost prezenți Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, mebrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, redacția Ziarului Lumina și colegii lor de la celelalte componente ale Centrului de Presă BASILICA.

Despre rolul publicațiilor Lumina în spațiul mediatic românesc, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor Lumina, a spus: „În acest drum pe care l-a parcurs de șapte ani, Ziarul Lumina a încercat să fie consecvent rolului asumat încă de la început, acela de a avea o misiune de informare asupra evenimentelor, asupra a ceea ce se întâmplă la toate nivelurile bisericești, central, eparhial, parohial și local. De asemenea, a avut o misiune educativă, de coeziune spirituală, de păstrare a unității de credință și a unității vieții bisericești prin mijloacele specifice, misiune ce vine să contribuie la misiunea generală a Bisericii. Totodată, a avut și o misiune de promovare a spiritualității românești în cultura media de astăzi. Vedem de foarte multe ori că limba română este uitată, neglijată, la fel și cultura românească tradițională și de aceea Ziarul Lumina a facut recurs de foarte multe ori la aceste izvoare de spiritualitate creștină românească pentru a aduce generației de astăzi modele autentice de trăire ca și creștin în universul vieții sociale aflat în permanentă schimbare”.

Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene

Tot astăzi a avut loc lansarea oficială a cărții Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene a pr. diac. Ioniță Apostolache. Volumul reprezintă o colecție de texte jurnalistice (articole, interviuri, reportaje) publicate de-a lungul timpului în Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

„Este o lucrare cu mai multe interviuri, reportaje și documentare desprinse din paginele Ziarului Lumina, cu rezumate în limba engleză. A fost realizată în aproape trei ani de colaborare cu Ziarul Lumina pe care i-am avut până la momentul publicării”, a declarat pentru TRINITAS TV, pr. diac. Ioniță Apostolache.

Materialele publicate în cadrul volumului „Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene” prezintă, pe lângă subiecte din domeniul teologiei, și aspecte ce țin de istorie, literatură, poezie, muzică, economie.

Fototeca Ortodoxiei Românești

Cu prilejul acestui moment festiv a fost lansat și site-ul Fototeca Ortodoxiei Românești site ce conține, în prezent, 2012 fotografii, (materialele fotografice provin din Arhivele Naționale Istorice Centrale (ANIC), în special fondul Fototecă, dar și din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (ACNSAS), colecții particulare și diverse lucrări de istorie) majoritatea din prima jumătate a secolului al XX-lea, care prezintă slujitori, profesori, monahi, lăcașuri de cult și așezăminte monahale, unele dispărute sau renovate, diverse momente/evenimente din viața bisericească românească din țară și de peste hotare, uneori marcată de schimbările politice, relațiile interortodoxe și interconfesionale, potrivit fototecaortodoxiei.ziarullumina.ro.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că imaginile conținute în noul site au o importanță cu atât mai mare, cu cât ele sunt mai vechi: „Sunt deosebit de valoroase aceste fotografii și pentru a vedea vârstele unor persoane, diferitele vârste duhovnicești care se exprimă și în vârsta fizică a omului. De asemenea este foarte important să vedem diferite persoane pe care le-am întâlnit în viață în alt context decât în cel pe care îl cunoaștem noi. Cu cât sunt mai vechi unele dintre fotografii cu atât sunt mai atractive, în înțelesul că ne ajută să ne imaginăm cum era cândva orașul București sau cum erau cândva diferite mănăstiri și ce transformări s-au realizat din timpul respectiv, al fotografiei, până în timpul nostru. Unele au fost transfigurări, altele au fost desfigăruri de edificii și desigur aceasta poate fi și un material deosebit de important pentru meditație existențială asupra trecerii noastre prin viață și prin lume, a petrecerii, nu în sensul de distracție, ci de trecere printre oameni în fața lui Dumnezeu”.

Proiectul „Fototeca Ortodoxiei Românești”, singurul de acest gen al unei Biserici ortodoxe, a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, încă din octombrie 2010, când a fost inițiat și dezvoltat de Adrian Nicolae Petcu, cercetător și colaborator al publicațiilor „Lumina”. La acest proiect și-au adus contribuția, în mod substanțial, consilier patriarhal, Pr. Nicolae Dascălu, director al publicațiilor „Lumina”, Ionuț Constantin Petcu, student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și Oana Hulpoi, care a dezvoltat platforma informatică, a editat și a încărcat fotografiile.

În încheierea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt celor prezenți evidențiind faptul că „Ziarul Lumina își împlinește, cu mijloacele specifice presei scrise, dar și prin ediția online, vocația de cronică vie a spiritualității ortodoxe românești în contextul cultural și social-economic din acest început de mileniu. Astăzi am ajuns la „șapte trepte de lumină” care au adunat în paginile tipărite ale cotidianului evenimente și sfaturi duhovnicești, reportaje, interviuri, memoriale din istoria Bisericii și multe știri despre bucurii și suferințe, despre împliniri și neîmpliniri, despre fapte de lumină, dar și despre provocările și ispitele timpului prezent”, după cum a mărturisit Preafericirea Sa.

Primul cotidian creștin din România și singurul ortodox din lume, la ora actuală, – Ziarul Lumina – a apărut la 7 februarie 2005, în ziua în care, vrednicul de pomenire, patriarhul Teoctist Arăpașu, a împlinit 90 de ani de viață. Pentru început, o inițiativă a laicatului ortodox din Iași, sprijinită de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, ‘Ziarul Lumina’ a devenit în anul 2008 o publicație cu distribuție națională, în care se publică articole pornind de la subiecte religioase și sociale din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. În anii 2009 și 2010, cotidianul Patriarhiei a dezvoltat patru ediții regionale, răspunzând astfel îndeaproape intereselor credincioșilor din Moldova, Transilvania, Oltenia și Banat.

Comentarii Facebook


Știri recente