69 de ani de slujire ai Mitropolitului Bartolomeu în Biserica lui Hristos

S-au împlinit astăzi, 2 februarie, 69 de ani de când tânărul Valeriu Anania devenea călugăr, la ctitoria ivireană atât de dragă bucureștenilor, Mănăstirea „Antim”, informează TRINITAS TV. La 21 de ani, după cum el însuși mărturisea, „și-a pus sufletul în mâinile Domnului”, fiind tuns în monahism, la așezământul unde stareț era Arhiereul Eugeniu Laiu Suceveanul, Episcop-vicar retras din Cernăuțiul cotropit de sovietici.

Aici, în mediul mănăstiresc, alături de ceilalți călugări studenți, nu doar la Teologie, dar și la Litere, Medicină și Farmacie, cel care a primit la călugărie numele de Bartolomeu a învățat munca administrativă de Cancelarie, dar și să ia parte, cu multă bucurie, la slujbele de o rară frumusețe, pe care, de asemenea le numea: „prilej de mari revelații duhovnicești”.

Coleg de chilie al monahului Bartolomeu a fost Părintele Grigore Băbuș, cu care va împărtăși o îndelungată prietenie, dar și, peste ani, suferința aceleiași închisori de la Aiud.

Cel care va deveni Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu nu a uitat niciodată mănăstirea unde și-a început urcușul duhovnicesc, dar nici ziua de 2 februarie 1942, atunci când, la praznicul „Întâmpinării Domnului”, a îmbrăcat pentru totdeauna haina monahală.

Comentarii Facebook


Știri recente