Se implinesc astazi 69 de ani de la trecerea la cele vesnice a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. S-a nascut la 18 iulie 1868, in Toplita, jud. Harghita. A urmat Gimnaziul sasesc din Bistrita si Gimnaziul graniceresc din Nasaud, dupa care, intre 1887-1890, a urmat Institutul teologic din Sibiu. Intre 1891-1895 a urmat Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta, unde obtine doctoratul cu o teza despre ‘Viata si opera lui Eminescu’. A fost director la Scoala confesionala romaneasca din Orastie, secretar la Arhiepiscopia Sibiului, precum si consilier asesor la Arhiepiscopia Sibiului. La 30 ianuarie 1900 a fost hirotonit diacon, iar la 8 septembrie 1901 a fost hirotesit arhidiacon. In anul 1902 a fost calugarit la Manastirea Hodos Bodrog, sub numele Miron, iar la 13 aprilie 1903 a fost hirotonit ieromonah. Intre 1898-1900 a fost redactor la ‘Telegraful Roman’, in 1909 fiind ales episcop al Caransebesului. In aceasta calitate a aparat scolile confesionale romanesti din Banat in fata incercarilor guvernului din Budapesta de a le desfiinta. A participat la Marea Adunare Nationala din 1 Decembrie 1918 si membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat actul Unirii la Bucuresti. La 18 decembrie 1919 a fost ales mitropolit primat al Romaniei intregite, iar in ziua urmatoare a fost investit si inscaunat. La 4 februarie 1925 devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat in noua demnitate la 1 noiembrie 1925. Pe plan politic a facut parte din Regenta (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) si a fost prim ministru (10 februarie 1938 – 6 martie 1939). La 6 martie 1939 trece la cele vesnice, la Cannes – Franta, fiind inmormantat in Catedrala patriarhala din Bucuresti.
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica Samarinencei
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica Samarinencei, 22 mai 2022, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la…
Am stat de vorbă cu artistul care face Tomosurile de canonizare: Scriam oribil când eram mic
Am stat de vorbă cu un om care scrie, la propriu, istorie. Caligrafic. Pictorul Costel Nacu, inspector eparhial la Sectorul Patrimoniu și Pictură Bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor, este persoana care scrie Tomosuri sinodale și alte…
În acest semn vei învinge: Mesajul lui Hristos către Sf. Constantin și către noi toți, spune Starețul Schitului Darvari
Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal din Capitală, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ. Părintele Stareț a explicat în ce fel mesajul…
În imagini: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale – 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat sâmbătă, 21 mai, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale. La hram au participat și doi ierarhi din Bulgaria: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum…