69 de ani de la alegerea celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu

Se împlinesc, astăzi, 30 iunie 2008, 69 de ani de la alegerea celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu ( învestit și înscăunat la 5 iulie 1939; †27 februarie 1948). Sfântul Sinod l-a ales pe Nicodim, mitropolit al Moldovei și Sucevei, în scaunul patriarhal, la 30 iunie 1939, ceremonia de învestire și înscăunare având loc în data de 5 iulie a aceluiași an.

Patriarhul Nicodim n-a avut odihnă și răgaz în această înaltă slujire, în fiecare zi ivindu-se un nou temei de îngrijorare, un alt ceas de cumpănă. Anii păstoririi sale ca patriarh au fost ani de zbucium, de muncă și de răspundere. A avut o bătrânețe plină de încercări, dar și o înțelepciune deosebită, conducând Biserica Ortodoxă Română în toiul unor transformări nemaicunoscute până atunci în viața României. În zile de cumplită frământare, pricinuite de război și în vremuri de răsturnări sociale, patriarhul Nicodim, înfruntând problemele și stând alături de credincioși, a cumpănit drept și a găsit calea să asigure Bisericii nu numai supraviețuirea, ci și o lucrare normală și un rost în noua ordine care se năștea.

În vâltoarea vremurilor și în asprimea zilelor, vlădica Nicodim a aflat și răgazul de a continua să tălmăcească și să tipărească broșuri religioase, predici, cuvântări, pastorale, îndemnuri către credincioși, peste care tronează, însă, Ediția Sinodală a Bibliei din 1944, pentru care a tradus 24 cărți din Vechiul Testament și toate cele 27 cărți ale Noului Testament.

În ultimii ani ai vieții, patriarhului Nicodim îi slăbiseră puterile și cu toată îngrijirea atentă a medicilor, starea sănătății sale s-a înrăutățit, la 27 februarie 1948 survenind decesul. A fost înmormântat cu tot ceremonialul cuvenit în Catedrala patriarhală, lângă primul patriarh, Miron Cristea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…