645 ani de la recunoasterea Mitropoliei Tarii Romanesti de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol

Patriarhia Ecumenica de Constantinopol a recunoscut la 1 mai 1359 Mitropolia Tarii Romanesti, cu sediul la Curtea-de-Arges. O anumita ierarhie bisericeasca a existat inca inaintea intemeierii statelor medievale romanesti, dar o ierarhie recunoscuta de Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, autoritatea suprema in cadrul Ortodoxiei, a aparut abia in timpul domniei lui Nicolae Alexandru (1352-1364).

Pana in zilele noastre s-a pastrat Scrisoarea pe care domnul muntean Nicolae Alexandru o trimitea Patriarhului Ecumenic de Constantinopol: ‘Cel de foarte bun neam, marele voievod si domn a toata Ungrovlahia… a cerut nu numai o data, ci adeseori prin scrisorile sale si s-a rugat de smerenia noastra si de ..Sfantul Sinod de langa dansa ca sa fie de acum inainte si mereu, el si toata aceasta stapanire si domnie, supt judecata bisericeasca si calauzirea prea sfintei si marii Biserici a lui Dumnezeu si sa primeasca un arhireu care sa fie hirotonisit de smerenia noastra si sa faca parte din Sfantul nostru Sinod si sa-l aiba pe acesta ca pastor legiuit a toata Ungrovlahiei… Pentru care lucru, el a si chemat cu catva timp inainte pe Preasfintitul Mitropolit al Vicinei pe langa dansul’.

Astfel, in anul 1359, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol aproba intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti. Dincolo de planul religios, evenimentul marcheaza independenta fata de statele catolice vecine.

Comentarii Facebook


Știri recente