618 ani de la sfintirea Manastirii Cozia

Manastirea Cozia, din judetul Valcea, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran, sarbatoreste astazi 618 ani. In plus, peste doua zile, la acest sfant lacas vor fi sarbatoriti si 618 de la atestarea documentara a orasulului Ramnicu Valcea si a localitatii Calimanesti unde se afla Manastirea Cozia. Despre semnificatiile acestor evenimente ne-a vorbit parintele arhim. Vartolomeu Androni, staretul Manastirii Cozia si exarhul manastirilor din Episcopia Ramnicului: ‘Sambata, 20 mai, sarbatorim aici 618 ani de atestare documentara a localitatii Calimanesti si a orasului Ramnicu Valcea. Aceasta zi ne va atrage atentia ca noi avem un mare sprijin in istorie. Daca la 20 mai 1388 documentele consimteau intemeierea statului feudal din Tara Romaneasca, inseamna ca si Biserica noastra capata o valoare de sine statatoare. Este o zi de comemoare, o zi de sfintire, iar acest an se cheama ‘anul aniversar Mircea cel Batran’ ce va culmina cu o sarbatoare deosebita, care se va incheia tot la Cozia, pe 3 septembrie’.

Parintele arhim. Vartolomeu Androni ne-a vorbit si despre inceputurile vietii monahale din Tara Romaneasca: ‘O data cu Mircea cel Batran si mai ales ca Manastirea Cozia a fost sfintita in 1388 de Sf. Nicodim de la Tismana, trebuie sa amintim ca si existenta calugarilor era evidenta. De asemenea, Sf. Nicodim de la Tismana, care a fost duhovnicul lui Mircea cel Batran, nu a intemeiat el viata monahala din Tara Romaneasca, ci el este numai organizatorul acestei vieti monahale. Deci, inainte de Mircea cel Batran exista viata sociala, exista viata religioasa, iar ei doi au contribuit la realizarea statului feudal din Tara Romaneasca’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…