600 de ani de la infiintarea Episcopiei Armene

La Manastirea Hagigadar din Suceava a avut loc ieri o serie de manifestari prilejuita de implinirea a 1.700 de ani de cand religia crestina a fost proclamata drept religie de stat in Armenia. Totodata, s-au implinit si 600 de ani de cand, prin hrisovul voievodului Moldovei, Alexandru cel Bun, s-a infiintat Episcopia Armeana la Suceava.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de I.P.S. Dirayr Mardichian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania si Bulgaria si I.P.S. Krikoris de la Dioceza Armavir (Armenia).

Fosta manastire de maici, Manastirea Hagigadar a fost si locul de resedinta al episcopilor armeni. Ctitorita in anul 1512, Manastirea dorintelor (cum este cunoscuta aceasta manastire) constituie un punct de pelerinaj pentru mii de crestini.

Manifestarile de ieri au fost organizat sub egida Ministerului si Cultelor. a Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania, Consiliului Judetean Suceava si D.J.C.C.P.C.N.

Au participat I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, ambasadorul Armeniei la Bucuresti, Karine Khazinian, Varujan Vosganian, Vartan Arachelian, autoritati locale.

Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a transmis un mesaj de felicitare care a fost citit in cadrul manifestarii de I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Hramul Manastirii Hagigadar va fi praznuit la 15 august: Adormirea Maicii Domnului.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente