600 de ani de la confirmarea intemeierii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

Aniversarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – sarbatoare a intregii Biserici Ortodoxe Romane, avea sa spuna Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, intr-un interviu acordat cu acest prilej, postului de Radio TRINITAS.

Vara acestui an a adus Bisericii Ortodoxe Romane, in general, Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in special, evenimente de o deosebita insemnatate: ziua Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei (aniversarea, la 20 iulie a.c., a 50 de ani de viata), implinirea a 360 de ani de la aducerea la Iasi, de catre voievodul Vasile Lupu, a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva, iar astazi, 26 iulie a.c., se implinesc 600 de ani de la confirmarea de catre Patriarhia Ecumenica, a intemeierii Mitropoliei Moldovei.

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, intr-un interviu acordat postului de Radio TRINITAS, avea sa declare in legatura cu semnificatia acestei sarbatori:

Este o semnificatie deosebit de rodnica si frumoasa, mai ales in vremurile acestea. Stramosii nostri au intemeiat aceasta Mitropolie si ea a adus marturia dainuirii ei in istoria nationala si cea universala, prin ierarhii ei, prin preotii ei, prin monahii sai. Ce semnificatie mai frumoasa si datatoare de nadejde ar fi acum, cand atata nevoie are lumea de valorile pe care le-au folosit si le-au implinit cu viata, cu faptele si cu evlavia lor, parintii de la manastirile Moldovei, credinciosii din partile acelea si statornicia lor in dreapta credinta. Daca atunci ei intemeiau manastiri, intemeiau lucrari deosebit de valoroase, tipografii, ca cele de la Neamt, Suceava s.a., cu atat mai mult aceasta lucrare de cultura la care e chemata Biserica noastra, o lucrare de deschidere, de dialog si ecumenism, ne face contemporani cu contemporanii nostri.

Semnificatia de acum dobandeste cu note si dimensiuni cu totul noi in legaturile noastre cu Ortodoxia intreaga si cu viata religioasa a Bisericii noastre, cunoscand ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei si in trecut si-a adus sporul ei binevenit in toate timpurile, prin marii ierarhi, prin cultura, prin graiul nostru romanesc, prin teologia noastra ortodoxa. Sunt cunoscute faptele acestea, care trebuie sa ne dea noua, celor de azi, izvor si indemn de a pasi cu mai mult curaj pe calea afirmarii invataturilor noastre ortodoxe, a valorilor noastre pe care le pastram ca pe un tezaur nemuritor de invatatura. Il fericesc pe Inalt Prea Sfintitul Daniel ca aceasta aniversare, atat de importanta il gaseste in fruntea Mitropoliei si de aici va porni noi initiative, din momentul acestei aniversari, pentru Biserica noastra nationala, Biserica Ortodoxa Romana. De aceea imi indrept cuvantul si gandul catre Bunul Dumnezeu ca sa-l ca sa-l pazeasca multi ani si sa dea din cultura sa, din tezaurul cunostintelor sale, din tineretea sa – ca are de unde – Bisericii noastre.

Biserica si noi toti – fiii ei – avem nevoie de aceasta deschidere si de acest tezaur pe care sa-l facem cunoscut fratilor nostri ortodocsi de pretutindeni si celorlalti crestini din lume.

Ma bucur foarte mult de aceasta aniversare a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care in acelasi timp se rasfrange si ca o aniversare a Bisericii noastre nationale.

Aniversarea celor 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol a fost marcata si la Centrul Cultural – Pastoral Sf. Daniil Sihastru – Durau, joi, 26 iulie a.c. Cu acest prilej a fost savarsita slujba Sfintei Liturghii de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

In cuvantul de invatatura rostit dupa oficierea Sfintei Liturghii, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei avea sa spuna:

Astazi, 26 iulie 2001 se implinesc 600 de ani de cand a fost oficial recunoscuta Mitropolia Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol. Tot azi am sarbatorit pe Sfanta Mucenita Parascheva, care a trait in secolul al II-lea si este foarte semnificativ faptul ca actul de recunoastere a Mitropoliei Moldovei a fost emis in ziua de sarbatoare a Sfintei Mucenite Parascheva.

Mai tarziu, dupa 240 de ani, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol a oferit Mitropoliei Moldovei moastele unei alte Sfinte Parascheva: sfanta Cuvioasa Parascheva, astfel incat am putea spune ca Mitropolia Moldovei se afla sub binecuvantarea acestor doua Sfinte Parascheva: cea Mucenita si cea Cuvioasa, aratandu-ne prin aceasta ca trebuie sa pastram credinta puternica in Hristos si sa adancim evlavia, spiritualitatea, viata de rugaciune si cautarea sfinteniei.

Astazi am pomenit la Manastirea Durau sirul Mitropolitilor Moldovei trecuti la viata vesnica, care de-a lungul timpului au pastrat credinta si in acest timp au promovat cultura crestina in aceasta parte a Europei si s-au facut interpretii unitatii noastre de cuget si simtire romaneasca, afirmand unitatea romanilor din toate provinciile romanesti, impreuna cu cronicarii moldoveni.

Deci, putem spune ca astazi este inceputul pomenirii inaintasilor care au unit credinta cu cultura si localul cu universalul.

Serbarile mari de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol vor avea loc la 14 octombrie cu prilejul hramului Catedralei Mitropolitane din Iasi, la Cuvioasa Parascheva.

Pana atunci indemnam pe preoti, pe monahi, pe credinciosi sa se roage si sa multumeasca lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care ni le-a aratat de-a lungul a 600 de ani si in acest timp sa ceara ajutorul prea Sfintei Treimi, Sfintilor romani, pentru ca sa pastram credinta, s-o transmitem generatiilor care vin, spre slava lui Hristos si spre mantuirea noastra.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente