„60 de biserici de lemn” în expoziție itinerantă

Expoziția-atelier „60 de biserici de lemn”, care prezintă prin imagini și documente o evoluție a bisericilor din lemn, a fost deschisă la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. „Găsind dezastrul care se întâmplă la momentul actual cu toată arhitectura țărănească din lemn, în special cu bisericile din lemn, am hotărât că mult mai urgent ar fi să găsim o metodă de a salva monumentele care au nevoie de intervenție de urgență și, dintre cele 60 repertoriate, circa 20 de biserici au avut nevoie de intervenție”, a spus Ovidiu Daneș, președintele Fundației Dala și curatorul expoziției.

O analiză a fost începută în anul 2006 de Fundația Dala, membrii acesteia dorind, inițial, să scrie o carte despre stadiul în care se află arhitectura țărănească din lemn. În cei trei ani de cercetări au fost descoperite multe lucrări în stadiu avansat de degradare, astfel că s-a luat decizia unei intervenții de urgență pentru salvarea lor.

Anul trecut, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, acoperișurile a 10 biserici din Hunedoara și patru din Sibiu au fost învelite cu folie protectoare, deoarece pictura interioară risca să se piardă definitiv, la acest proiect lucrându-se cu o echipă de la Muzeul Astra din Sibiu, iar una dintre bisericile din lemn a fost strămutată.

„Există o practică în cadrul acestui tip de monumente – mutarea dintr-un loc în altul, în funcție de nevoi. Noi am mutat o biserică din satul Pojoceni, județul Gorj, în incinta unei mănăstiri nou înființate – mănăstirea Cămărășasca. Anul acesta, urmează să intervenim pe o biserică plasată într-un sat unde există doar șapte locuitori, satul Gherdeal, comuna sibiană Bruiu. În foarte multe dintre satele acestea, Tomnatecul de Sus, Tomnatecul de Jos, mai sunt doi-trei oameni sau chiar nici unul, cum este cazul în satul Baștea, comuna Lăpugiu de Jos, județul Hunedoara. Sunt sate aproape depopulate, dar care au un patrimoniu impresionant. Cred că în momentul de față ar trebui să ne punem problema ce facem cu acel patrimoniu”, a mai spus Ovidiu Daneș.

Expoziția itinerantă a avut un traseu care a început la Muzeul Țăranului Român, apoi în satul Cârțișoara, județul Gorj, la Universitatea de Vest din Timișoara, în ferula Bisericii evanghelice din Sibiu, iar, acum, la MNA din Slobozia.

„În proiectul acesta am fost ajutați foarte mult de Universitatea de Arhitectură din București, prin faptul că au implicat, anul trecut, 200 de studenți din anul V, care au realizat 30 de relevee, acestea fiind un prim pas spre întocmirea proiectului de restaurare, dar și de Universitatea de Arte din București, care și-a asumat partea de restaurare, pictură-analiză”, a spus președintele Fundației Dala.

Potrivit acestuia, în prezent, nu există finanțare pentru aceste restaurări, iar fondurile europene sunt inaccesibile pentru proiecte de gen.

„Expoziția «60 de biserici de lemn» are legătură și cu Biserica-monument Poiana, pe care am redat-o cultului, ceea ce este unicat în peisajul muzeal național”, a spus Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Național al Agriculturii și președintele Asociației Internaționale a Muzeelor de Agricultură, conform Agerpres, citată de ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente