Astazi, 10 ianuarie 2008, se implinesc 51 de ani de la alegerea IPS Iustin Moisescu ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, eveniment care a avut loc la data de 10 ianuarie 1957. S-a nascut la 5 martie 1910, in localitatea Candesti – judetul Arges. A efectuat studii la Seminarul orfanilor de razboi din Campulung-Muscel, la Facultatea de Teologie din Atena, intre 1930 – 1934, studii de specializare la Facultatea de Teologie romano-catolica din Strasbourg, intre 1934 – 1936, si la Facultatea de Teologie din Atena, intre 1936 – 1937, unde a obtinut doctoratul, in 1937, cu teza: ‘Evagrie din Pont. Viata, scrierile si invatatura’, premiata de Academia de Stiinte din Atena. Apoi, a fost numit profesor de Limba latina la Seminarul ‘Nifon’ din Bucuresti, dar si profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Varsovia. Incepand cu anul 1942, a fost numit profesor titular de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernauti, pentru ca la data de 26 februarie 1956 sa fie ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, fiind hirotonit arhiereu la 15 martie si inscaunat la 18 martie acelasi an. Dupa numai un an, la 10 ianuarie 1957 a fost ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, fiind inscaunat la 13 ianuarie, pastorind la Iasi 20 de ani, intre anii 1957 – 1977. In cei 20 de ani de arhipastorire ca mitropolit al Moldovei si Sucevei a pastrat si a promovat credinta si cultura crestina, a construit trei cladiri la Centrul eparhial Iasi, peste 70 de biserici noi, 52 de case parohiale si 5 sedii de protopopiat, a restaurat peste 20 de manastiri si schituri si a infiintat 10 muzee de arta bisericeasca. Mitropolitul Iustin Moisescu s-a ingrijit de aparitia anuala a 6 numere din revista ‘Mitropolia Moldovei si Sucevei’ (actuala revista ‘Teologie si Viata’) si a ‘Indrumatorului Bisericesc’. A reprezentat Biserica Ortodoxa Romana la intruniri panortodoxe si interortodoxe sau la intruniri intercrestine, fiind ales membru in conducerea Consiliului Mondial al Bisericilor si a Conferintei Bisericilor Europene. Iustin Moisescu a trecut la cele vesnice in data de 31 iulie 1986, la Bucuresti.
Școala Primară „Mușatinii” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se pregătește pentru o nouă serie de elevi
Școala Primară „Mușatinii”, înființată în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, se pregătește pentru o nouă serie de elevi. Certificată de instituțiile competente și inclusă în rețeaua școlară a municipiului Roman, școala poate…
Concurs de reportaje video: Lucrarea muzicii psaltice în viața parohiei
Organizatorii Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) fac o invitaţie către parohiile din Patriarhia Română de a împărtăși iubitorilor Artei Psaltice experiența dobândită, împlinirile, precum și provocările activității liturgice a parohiei în…
O parohie botoșăneană a găzduit un concurs de încondeiat ouă
Parohia „Nașterii Maicii Domnului” din Rogojești, județul Botoșani, a găzduit sâmbătă Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate. Au participat atât adulți, cât și copii din județele Botoșani și Suceava. S-au înscris 60 de meșteri populari din localitățile…
Noul Ambasador al SUA în România: Sunt sigură că vom avea multe oportunități de cooperare în viitor cu Patriarhia Română
Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Excelenţa Sa Kathleen Kavalec, a fost miercuri în vizită de prezentare la Patriarhia Română. La finalul evenimentului, ambasadoarea a oferit o scurtă declaraţie Centrului de presă…
O nouă apariție la Editura Basilica: Taina căsătoriei în contextul deconstructivismului
Volumul „Taina căsătoriei în contextul deconstructivismului – Dialog între antropologia ortodoxă și abordările postmoderne” a fost publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Lucrarea reprezintă teza de doctorat a părintelui profesor Bassam Antoine Nassif, susținută…