500 de colindători la sediul Mitropoliei Banatului

Aproximativ 500 de colindători îmbrăcați în costume și straie tradiționale au vestit, ieri, Nașterea Domnului la Centrul eparhial din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”. Manifestarea ‘Alaiul Colindătorilor’ a fost organizată, ca în fiecare an, de Mitropolia Banatului, Consiliul Județean Timiș și Centrul de Cultură și Artă.

Colindătorii au plecat de la Centrul de Cultură și Artă din Piața Libertății, din Timișoara, iar de acolo au mers la Prefectura Timiș și Consiliul județean. Apoi, în frunte cu fanfara, au pornit spre sediul Mitropoliei Banatului, de pe str. C.D. Loga din centrul orașului. Aici au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu preoții și colaboratorii de la Centrul eparhial. În acest an, ‘Alaiul Colindătorilor’, condus de Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, a cuprins ansambluri folclorice, coruri parohiale și numeroase grupuri de colindători din mai multe zone ale Banatului, dar și două cete de colindători din Serbia și Republica Moldova.

La final, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul a împărțit colindătorilor cadouri, mulțumindu-le pentru frumoasele colinde interpretate cu multă dăruire. Preasfinția Sa a transmis cetelor de colindători felicitările și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, urându-le totodată sărbători fericite și binecuvântate de Dumnezeu. ‘Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, alaiul colindătorilor din Arhiepiscopia Timișoarei a venit la Centrul eparhial și ne-a bucurat cu obiceiurile și colindele noastre populare românești, vestindu-ne și pregătindu-ne pentru marele praznic al Nașterii Domnului. Fie ca Bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate și mântuire pentru efortul pe care îl depun în păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor noastre creștinești’, a spus Preasfinția Sa.

De la Centrul eparhial, colindătorii au pornit spre celelalte instituții ale orașului, vestind tuturor celor pe care îi întâlneau bucuria Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. ‘Această tradiție a ‘Alaiului colindătorilor’ o desfășurăm de mai bine de douăzeci de ani și reprezintă un obicei cu totul deosebit pentru noi toți. La aceasta participă colindători din toate zonele Banatului, dar și frați români din Serbia și Moldova. Este un prilej de bucurie care aduce multă pace și binecuvântare în sufletele tuturor celor pe care îi colindăm. Ast-fel, prin intermediul colindelor, tradițiilor și obiceiurilor populare transmitem mai departe credința de veacuri a neamului nostru românesc’, a precizat Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș.

Comentarii Facebook


Știri recente