500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântul Ierarh Nifon, Mitropolitul al Țării Românești

În fiecare an, în ziua de 11 august, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, și, pentru o vreme (în timpul domnitorului Radu cel Mare), Mitropolit al Țării Românești, ale cărui Sfinte Moaște sunt cinstite și închinate în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova. Anul acesta praznicul are o importanță aparte, deoarece se împlinesc 500 de ani de când a fost chemat la Dumnezeu Sfântul Ierarh Nifon.

Sfântul Ierarh Nifon a fost chemat în Țara Românească pentru organizarea bisericii în timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 – 1508). În anul 1503 înființează Episcopiile Râmnicului și Buzăului, după care, în anul 1508, se retrage la Sfântul Munte Athos de unde este chemat la Domnul în anul 1508. Moaștele Sfântului sunt aduse în țară de domnitorul Neagoe Basarab, mâna și capul acestuia fiind păstrate în biserica construită de domnitor la Curtea de Argeș. În anul 1517, după terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Argeș, Neagoe Basarab cere ierarhilor țării ca mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinților, pomenirea lui urmând a se face la 11 august a fiecărui an. Aceasta a fost în fapt prima canonizare a unui sfânt săvârșită pe teritoriul țării noastre. Drept mulțumire, călugării din Sfântul Munte Athos au dăruit lui Neagoe Basarab capul și o mână a Sfântului Nifon, moaște care au fost aduse de acesta la Curtea de Argeș. Din porunca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1949, Sfintele Moaște sunt aduse la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, unde se găsesc și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…