500 ani de la ultima ctitorie stefaniana: Manastirea Dobrovat.

La Manastirea Dobrovat a avut loc astazi o slujba arhiereasca prilejuita de implinirea a 500 de ani de la zidirea lacasului de cult, ultima ctitorie stefaniana.

La Sfanta Liturghie savarsita la Manastirea Dobrovat au participat cateva sute de credinciosi. Sfanta Liturghie a fost oficiata de peste 90 de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Printre clericii slujitori s-au numarat staretii celor mai importante manastiri din Arhiepiscopia Iasilor. De asemenea au fost prezenti si autoritati publice locale, respectiv prefectul judetului Iasi Spiridon Cretu si presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser.

In cuvantul sau din cadrul Sfintei Liturghii, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat faptul ca prin Duhul Sfant noi primim viata cea cereasca: ‘Mantuitorul Iisus Hristos se inalta la ceruri, dupa care trimite pe Duhul Sfant, la 50 de zile dupa Inviere. Duminica de astazi, a Rusaliilor, este numita si Duminica Mare sau Duminica Cincizecimii, pentru ca Duminica Invierii isi gaseste in ea plinatatea slavei. Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru a ne trimite pe Duhul Sfant Care fusese dat ucenicilor in prima zi dupa Inviere ca arvuna, ca o pregustare, anticipatie, cand le-a spus: Luati Duh Sfant, carora veti ierta pacatele le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi.. Dar, plinatatea Duhului se da numai dupa ce Mantuitorul Iisus Hristos Se inalta intru slava la ceruri, pentru ca prin Duhul Sfant ni se impartaseste in Biserica, nu viata pamanteasca, ci viata cereasca. Toata lucrarea Duhului Sfant trece prin umanitatea rastignita si preaslavita a Mantuitorului Iisus Hristos. De aceea, Duhul Sfant ne daruieste deodata si puterea de jertfire, de daruire de sine sau puterea crucii, dar si bucuria Invierii si slava Inaltarii la ceruri a Mantuitorului Iisus Hristos care le-a zis ucenicilor: Ma duc sa va pregatesc voua un loc. Acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi cu Mine.. Deci, Duhul Sfant nu fusese primit pentru ca inca Mantuitorul nu a fost preamarit. Dupa preaslavirea Mantuitorului prin Inaltarea Sa la cer vine Duhul Sfant.’

De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a mentionat in continuare ca aceasta sarbatoare este si constituirea Bisericii prin lucrarea Duhului Sfant: ‘Sfantul Duh este Cel Care leaga umanitatea, pe oamenii care cred in Hristos, de Sfanta Treime. De aceea, Biserica a fost numita Trupul tainic al lui Hristos, pentru ca Hristos a trimis pe Duhul Sfant si Duhul Sfant este Cel Care lucreaza in noi infierea in Dumnezeu-Fiul spre slava lui Dumnezeu-Tatal. Duhul Sfant este Cel Care zideste Biserica. De aceea, ziua Pogorarii Duhului Sfant este si sarbatoarea constituirii Bisericii prin lucrarea Duhului Sfant ca legatura cu umanitatea rastignita si preaslavita a Mantuitorului Iisus Hristos. Toate Sfintele Taine se savarsesc pentru a ni se comunica iubirea si viata Prea Sfintei Treimi prin harul Duhului Sfant.’

Inalt Prea Sfintia Sa a elogiat si personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, care a luptat zeci de ani pentru apararea crestinismului.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc decernarea mai multor distinctii de vrednicie. Acestea au fost inmanate in primul rand preotilor din Protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2 care au biserici in constructie sau in renovare, apoi clericilor si mirenilor care au avut o contributie importanta la buna desfasurare a evenimentului, precum si unor manastiri care s-au implicat in derularea programului ‘500 de ani – Anul Stefan cel Mare si Sfant’.

Ceremonialul religios de la Manastirea Dobrovat a continuat apoi cu o slujba de sfintire a bustului lui Stefan cel Mare amplasat in curtea manastirii, opera apartinand lui Dan Covataru – profesor la Institutul de Arte Plastice. Cu aceasta ocazie a luat cuvantul si presedintele Consiliului Judetean Iasi Lucian Flaiser care a vorbit despre realizarile de pana acum legate de Anul Comemorativ Stefan cel Mare si Sfant.

Dupa acest moment, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a facut referire si la evenimentele viitoare legate de comemorarea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

A urmat apoi lansarea albumului ‘Dobrovat – 500 de ani de la ctitorirea sa’, lucrare alcatuita de Ana Maria Zup – consilier superior la Directia pentru Cutura, Culte si Patrimoniu National care ne-a oferit detalii despre aceasta lucrare.

Parintele Protoiereu Vilie Dorosinca al Protopopiatului Iasi 2 a adresat un cuvant de multumire in numele parintelui staret si a tuturor parintilor exarhi, precum si a tuturor celor prezenti la acest hram.

Manifestarea religioasa s-a incheiat cu un program artistic de poezii si cantece patriotice prezentat de copii de la scoala generala din Dobrovat. Sarbatorea de astazi este inclusa si in programul actiunilor prilejuite de implinirea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Comentarii Facebook


Știri recente