50 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

Pe 23 iulie 1913 s-a născut unul dintre cei mai cunoscuți sfinți români, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Anul acesta, pe 5 august, ziua de prăznuire a Sfântului, se împlinesc 50 de ani de la mutarea sa la cele veșnice. Sfântul Ioan Iacob, originar din Moldova, mai este cunoscut și sub numele de Hozevitul după numele pustiei unde s-a nevoit în ultima parte a vieții sale pământești, informează TRINITAS TV.

„Din punct de vedere cronologic este cel mai nou sfânt pe care l-a odrăslit neamul românesc și cu atât este mai impresionantă viața lui, cu atât este mai mobilizator exemplul lui cu cât el a fost contemporan cu foarte mulți dintre cei care trăim astăzi. În vara aceasta pe 5 august se împlinesc 50 de ani de mutarea sa la viața veșnică. Prin urmare, nevoințele sale ascetice datează dintr-o perioadă în care omenirea se pregătea să pășească pe lună, umanitatea dobândise în domeniul științelor, al tehnologiilor progrese de neimaginat și totuși, într-o astfel de modernitate Sfântul Ioan Iacob a reușit să reediteze o viață contemplativă ascetică asemănătoare marilor părinți din perioada de aur a monahismului răsăritean, din Palestina, Siria, Țara Sfântă sau cei din Egipt”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cei care au o evlavie desobită față de Sfântul Ioan Iacob pot merge într-un pelerinaj la moaștele sfântului de la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din pustiul Hozeva, în Israel, dar și în țară, în locurile unde acesta a trăit în prima parte a vieții. „În țară sunt și aici multe locuri de pelerinaj legate de numele Sfântului Ioan Iacob cum este Mănăstirea de la Neamț unde Sfântul Ioan a intrat în monahism. Însă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel după ce Sfântul Ioan Iacob a fost proclamat în mod oficial de către Biserica noastră ca sfânt a luat mai multe măsuri de promovare a cultului Sfântului Ioan Iacob, mai ales în Moldova, știind că Sfântul s-a născut în județul Botoșani. Astfel, a organizat în casa în care s-a născut Sfântul, în satul său natal, un muzeu cu obiecte care au aparținut familiei și obiecte din perioada copilăriei sale. De asemenea, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, tot din inițiativa și sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a înălțat în ultimii 15 ani o măreață catedrală de o frumusețe cu totul deosebită închinată Sfântului Ioan Iacob. Aici, se păstrează într-o raclă un fragment dintr-un deget care a fost oferit de către Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului Mănăstirii ‘Sfântul Ioan Iacob’ din cadrul Seminarului Teologic. Se păstrează, de asemenea, camilafca și metaniile Sfântului care au fost oferite Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei de către ucenicul Sfântului Ioan Iacob, părintele Ioanichie”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Sincron

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992.

Comentarii Facebook


Știri recente