Astazi, 10 ianuarie 2007, se implinesc 50 de ani de la alegerea IPS Iustin Moisescu ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, eveniment care a avut loc la data de 10 ianuarie 1957. S-a nascut la 5 martie 1910, in localitatea Candesti, judetul Arges. A efectuat studii la Seminarul orfanilor de razboi din Campulung-Muscel, la Facultatea de Teologie din Atena, intre 1930 – 1934, studii de specializare la Facultatea de Teologie romano-catolica din Strasbourg, intre 1934 – 1936, si la Facultatea de Teologie din Atena, intre 1936 – 1937, unde a obtinut doctoratul, in 1937, cu teza: ‘Evagrie din Pont. Viata, scrierile si invatatura’, premiata de Academia de Stiinte din Atena. Apoi, a fost numit profesor de Limba latina la Seminarul ‘Nifon’ din Bucuresti, dar si profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Varsovia. Incepand cu anul 1942, a fost numit profesor titular de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernauti, pentru ca la data de 26 februarie 1956 sa fie ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, fiind hirotonit arhiereu la 15 martie si inscaunat la 18 martie acelasi an. Dupa numai un an, la 10 ianuarie 1957 a fost ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, fiind inscaunat la 13 ianuarie, pastorind la Iasi 20 de ani, intre anii 1957 – 1977. In cei 20 de ani de arhipastorire ca mitropolit al Moldovei si Sucevei, a pastrat si a promovat credinta si cultura crestina, a construit trei cladiri la Centrul eparhial Iasi, peste 70 de biserici noi, 52 de case parohiale si 5 sedii de protopopiat, a restaurat peste 20 de manastiri si schituri si a infiintat 10 muzee de arta bisericeasca. Mitropolitul Iustin Moisescu s-a ingrijit de aparitia anuala a 6 numere din revista ‘Mitropolia Moldovei si Sucevei’ (actuala revista ‘Teologie si Viata’) si a ‘Indrumatorului Bisericesc’. A reprezentat Biserica Ortodoxa Romana la intruniri panortodoxe si interortodoxe sau la intruniri intercrestine, fiind ales membru in conducerea Consiliului Mondial al Bisericilor si a Conferintei Bisericilor Europene. Iustin Moisescu a trecut la cele vesnice in data de 31 iulie 1986, la Bucuresti, pe cand indeplinea functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Noaptea Muzeelor la Galați: Arhiepiscopul Casian și președinții filialelor ASCOR au vizitat Muzeul Eparhial
Printre miile de vizitatori din Noaptea Muzeelor la Muzeul Eparhial din Galați s-au numărat Ierarhul Dunării de Jos și președinții filialelor ASCOR din întreaga țară, reuniți în Consiliu Național la Lacu Sărat în perioada 13-15…
Orchestra Simfonică București va concerta în cadrul Serilor Culturale organizate de Parohia Brâncuși
Orchestra Simfonică București și alți muzicieni de renume din România vor participa la cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se va desfășura în perioada 20-22 mai în…
Şase concluzii după întrunirea preoţilor români din Madrid Est cu Episcopul Spaniei și Portugaliei
În Biserica Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada s-a desfăşurat miercuri întrunirea clericilor din Protopopiatul Madrid Est. Evenimentul a fost prezidat de Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei. Pe baza referatului prezentat de Pr. Adrian Pintea…
De hram, la Mănăstirea Coșuștea – Crivelnic, a fost sfințită piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult
Preasfințitul Părinte Nicodim a oficiat duminică Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Coșuștea – Crivelnic, din județul Mehedinți. La final, Episcopul Severinului și Strehaiei a sfințit piatra de temelie pentru noul lăcaș de cult al așezământului…
Preoții Slujitori din Cimitirele de Stat ale Capitalei s-au întrunit la Mănăstirea Cernica
Mănăstirea Cernica a găzduit luni Conferința Preoților Slujitori din Cimitirele de Stat ale Capitalei. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Sf. Nicolae” a mănăstirii de Părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în…