50 de ani de existență a Asociației Surzilor din Pitești

La sfârșitul săptămânii trecute, cu binecuvântarea PS Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, a avut loc evenimentul festiv al împlinirii a 50 de ani de la înființarea primei asociații a surzilor din județul Argeș. Pentru a marca momentul, și legătura, și colaborarea dintre Biserică și Asociația nevăzătorilor, din partea Episcopiei Argeșului și Muscelului a participat părintele conferențiar univ. Constantin Onu, consilier eparhial. „Am dat curs invitației Filialei Teritoriale Pitești a Asociației Naționale a Surzilor din România, de a fi alături de persoanele surde care au sărbătorit 50 de ani de la înființarea primei asociații a surzilor din județul Argeș, pentru a marca acest moment de o deosebită bucurie și împlinire, menit să întărească legătura de mai bine de 13 ani dintre această instituție și lucrarea Bisericii, de asistență socială și religioasă destinată credincioșilor surzi, începută în Eparhia Argeșului și Muscelului în anul 1996”, ne-a declarat părintele consilier Onu.

Cu aceast prilej, la Casa de Cultură a Studenților din Pitești, Asociația Surzilor Pitești a organizat un spectacol care a mobilizat membrii surzi de toate vârstele, care s-au implicat în punerea în scenă a unor momente artistice care au reflectat spiritul al comunității persoanelor surde și elemente ale culturii sale specifice: dansuri populare, momente lirice, reprezentații de dans modern și o piesă de teatru mimat. Spectacolul a fost precedat de o mică expoziție de fotografii care a ilustrat momentele importante din istoricul Asociației Surzilor din Pitești și s-a încheiat cu premierea persoanelor a căror activitate a sprijinit dezvoltarea comunității persoanelor surde din județul Argeș.

La eveniment au participat, în calitate de invitați, președintele Asociației Naționale a Surzilor din România, domnul Mihail Grecu, secretarul general al Consiliului Național al Asociației Naționale a Surzilor din România, domnul Lucian Bădescu, delegați ai comunităților de surzi din București, Slatina și Râmnicu Vâlcea, delegați ai autorităților administrative locale și județene. În cadrul evenimentului, organizat cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, Primăriei Municipiului Pitești și al Grupului Școlar ASTRA din Pitești, s-au evidențiat mijloacele de afirmare a identității persoanei surde de pretutindeni, în vederea îmbunătățirii politicilor sociale privind bunăstarea, protecția și nediscriminarea persoanelor surde. „Scopul Asociației Naționale a Surzilor din România este egalizarea șanselor persoanelor cu handicap auditiv în toate domeniile vieții social-profesionale, prin promovarea culturii persoanelor surde și a comunicării prin intermediul limbajului mimico-gestual. În acest context, sensibilizarea opiniei publice și implicarea societății civile în nevoile specifice ale persoanelor surde reprezintă primul pas în vederea integrării lor în Biserică, familie, comunitate și societate”, a declarat părintele consilier Constantin Onu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente