Ziua internaţională a moaşelor

Ziua internaţională a moaşelor, celebrată anual în 5 mai, a fost lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) la sfârşitul anilor 1980, cu scopul de a arăta importanţa acestora, atât în sistemul sanitar, cât şi în cadrul comunităţilor, informează Agerpres.

CIM lansează o temă în fiecare an pentru motivarea membrilor asociației și a partenerilor acestora în organizarea de acțiuni pentru o mai bună conștientizare a importanței moașelor în îngrijirea mamelor şi nou-născuţilor lor. Confederaţia Internaţională a Moaşelor a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 1980, după care a implementat iniţiativa în mod oficial în 1992, potrivit internationalmidwives.org.

CIM este o organizaţie non-guvernamentală acreditată şi reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor. CIM are ca membre peste 132 Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 113 ţări de pe toate continentele. Împreună, aceste asociaţii reprezintă peste 500.000 de moaşe la nivel global.

Anul acesta este lansată oficial organizaţia de caritate With Women, reprezentând efortul ICM de a asigura investiţii individuale în creştere în profesia de moaşă. Această organizaţie caritabilă va promova sustenabilitatea organizaţională şi va îmbunătăţi capacitatea de a sprijini asociaţiile de moaşe şi pe membrii acestora.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu, potrivit juridice.ro.

Moaşa Salomeea

În tradiţie, la naşterea Domnului Iisus Hristos, apare numele moaşei Salomeea, care L-a vizitat pe Pruncul Iisus și pe Maica Sa în peștera din Betleem.

Mormântul acesteia din Betleem a fost identificat şi va fi deschis publicului. Detalii, aici.

Foto credit: bebelu.ro

Comentarii Facebook


Știri recente