5 ani de Patriarhat aniversați la Patriarhie

S-au împlinit astăzi, 30 septembrie 2012, cinci ani de când, prin voia lui Dumnezeu, Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Ierarhii slujitori au fost: Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaților, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După Sfânta Liturghie, în prezența Patriarhului României, a fost oficiată în Catedrala Patriarhală slujba de Te Deum ca mulțumire și recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viața Bisericii Ortodoxe Române în cel de-al cincilea an de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ciprian, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La sfârșitul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale a adresat un cuvânt celor prezenți intitulat 5 Ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel al României în care a subliniat realizările Bisericii Ortodoxe Române în acești cinci ani de Arhipăstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, în numele Sfântului Sinod, o icoană cu Maica Domnului. Totodată, din partea slujitorilor Catedralei patriarhale, Patriarhul României a primit o Sfântă Evanghelie, confecționată în Atelierele Patriarhiei Române de la Popești Leordeni.

În continuare, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment aniversar în cadrul căruia au fost citite mesaje oficiale de felicitare din partea autorităților statului. Astfel, mesajul Președintelui României, Excelența Sa, dl. Traian Băsescu, a fost transmis de către dl. Eugen Tomac, consilier de stat, mesajul de felicitare din partea Parlamentului României, a fost transmis de către Domnul Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, iar mesajul Premierului României, Domnul Victor Ponta, a fost transmis de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

La momentul aniversar au participat și reprezentanți ai Academiei Române și ai Universității București. Mesaje de felicitare au fost adresate și din partea altor instituții și personalități.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul dat, dar și celor prezenți pentru urările de bine.

La acest eveniment au participat ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Permanenței Consiliul Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici, autorități centrale, locale și alți invitați.

Sărbătoarea aniversării celor cinci ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a continuat în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei din București, unde a avut loc prezentarea filmului documentar Continuitate și înnoire, realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române.

După vizionarea acestui material a fost prezentat albumul 5 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române și albumul 5 ani de slujire în Mitropolia Munteniei și Dobrogei care a văzut lumina tiparului la Editura Cuvântul vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Cele două apariții editoriale au fost prezentate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru urări.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…