5 ani ai săptămânalului „Lumina de Duminică”

În urmă cu cinci ani, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, românii aveau să primească în case o publicație nouă, desprinsă din trunchiul ‘Ziarului Lumina’ – ‘Lumina de Duminică’. Un săptămânal care își propunea să încununeze cele șase ediții ale cotidianului și să constituie un corolar de informații, opinii, reportaje, documentare, teme de reflecție, pe care cititorul să-l poată citi duminica, așezat, având timp să mediteze. Vă propunem, astăzi, o retrospectivă a celor cinci ani de apariție a ‘Luminii de Duminică’, într-un efort de evocare a celor mai însemnate teme abordate în paginile sale, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Duminică.

Pe 16 octombrie 2005 apărea, la Iași, primul număr al ‘Luminii de Duminică’, ca o continuare a politicii editoriale a ‘Ziarului Lumina’ și a nevoii de informare a cititorilor șapte zile din șapte, ediția fiind deschisă cu un documentar intitulat ‘Întâlnire cu sfinții la Racla Cuvioasei Parascheva’.

Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie să menționăm că în primele luni de apariție (perioada februarie-septembrie 2005) ‘Ziarul Lumina’ tipărea doar șase ediții pe săptămână, cea de sâmbătă încercând să suplinească ceea ce însemna un supliment de weekend. Foarte curând s-a ajuns la concluzia că este necesară o a șaptea apariție, respectiv o ediție duminicală, care să completeze șirul edițiilor cotidianului și să accentueze rolul misionar al acestuia. Așa s-a ‘născut’ conceptul ‘Luminii de Duminică’ un concept cu atât mai provocator, cu cât trebuiau delimitate clar diferențele dintre un cotidian și un săptămânal, trebuiau definite riguros unghiurile de abordare a subiectelor, astfel încât discursul jurnalistic să fie unul proaspăt, aplecat spre reflecție, echilibrat și care să respecte principiile fundamentale ale Ortodoxiei. Inițiatorii proiectului au ajuns, astfel, la concluzia că însăși denumirea publicației – ‘Lumina de Duminică’ – constituie cea mai bună definiție a profilului său. Un punct nodal în creionarea structurii săptămânalului a fost acela al modului în care subiectele sociale ar fi putut completa cu succes abordările jurnalistice pe teme religioase. Și în această direcție s-a pornit tot de la realitatea de fapt. Potrivit celor implicați la acea vreme în proiect, ‘dacă prima parte a zilei de duminică este dedicată participării la Sfânta Liturghie, după-amiaza siestei, iar seara planurilor pentru o nouă săptămână de lucru, această compartimentare a duminicii trebuia să inspire și formatul ‘Luminii de Duminică’. Astfel s-a ajuns ca ‘Lumina de Duminică’ să aibă, în fiecare număr, un comentariu al Evangheliei duminicale, articole de spiritualitate, însă și nelipsitele articole de natură socială, în special cu caracter utilitar. ‘Lumina de Duminică’ trebuia să devină ziarul pe care să-l citești cu plăcere duminica, după ce vii de la Sfânta Liturghie, în care textele să trateze preponderent subiecte de natură duhovnicească și culturală, dar și teme de actualitate socială’.

Publicație națională, din 2 aprilie 2006

În primele șase luni de apariție, ‘Lumina de Duminică’ a fost difuzată doar în județele Moldovei. În toată această perioadă a fost publicată însă și pe pagina web, iar solicitările de abonare primite de la cititori din toată țara au grăbit punerea la punct a unui sistem de difuzare națională. Astfel, din 2 aprilie 2006, ‘Lumina de Duminică’ a devenit publicație cu audiență națională, bucurându-se de o creștere continuă a numărului de abonați și de apreciere din partea publicului-cititor.

La acel moment, ‘Lumina’ era a treia publicație din țară cu șapte apariții pe săptămână, celelalte două fiind publicații laice (ziare generaliste).

Alegerea Preafericitului Părinte Daniel, cu a cărui binecuvântare a apărut proiectul ‘Lumina’ în vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a însemnat deschiderea unei noi etape și în ceea ce privește săptămânalul ‘Lumina de Duminică’, acesta devenind, de pe 27 octombrie 2007, parte integrantă a Centrului de Presă ‘Basilica’ al Patriarhiei Române.

Astăzi, ‘Lumina de Duminică’, publicație națională, este auditată de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) cu un tiraj mediu consolidat de 23.000 de abonamente.

Profilul cititorului ‘Luminii’: românul ‘cu suflet și minte’

De-a lungul celor cinci ani de apariție neîntreruptă, ‘Lumina de Duminică’ a abordat o paletă variată de tematici atât din sfera vieții religioase, cât și din problematica actuală a societății. Astfel, săptămânalul a acordat spații generoase pentru reflectarea învățăturilor Sfinților Părinți, vieților sfinților, evenimentelor importante ale Ortodoxiei române (hramuri, sfințiri, canonizări, simpozioane și congrese cu tematică religioasă, alegeri de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române), vieților marilor duhovnici, dilemelor creștinilor de azi, opiniilor și meditațiilor creștine.

Totodată, ‘Lumina de Duminică’ a constituit un spațiu de reflecție, din perspectivă creștină, asupra unor aspecte delicate ale vieții sociale (avortul, icoanele și religia în școli), dar a găzduit și pagini destinate dezbaterii unor probleme de actualitate socială sau analizei unor situații sau evenimente cu impact major asupra societății în ansamblu: economie de piață, integrare europeană, explozia informațională, educație, bioetică, sănătate.

Profilul cititorului ‘Luminii de Duminică’ a fost conturat monumental în editorialul ‘Altă presă, altă cheie de lectură’ (9 aprilie/2006), semnat de Florin Zamfirescu, cel care a fost directorul editorial al publicațiilor ‘Lumina’ și unul dintre fondatorii acestor publicații, trecut la cele veșnice pe 28 ianuarie 2010: ‘Vrem să înlocuim hărmălaia, gălăgia nerușinată și imorală cu informația valoroasă, atât din spațiul religios, cât și din cel în care ne mișcăm zi de zi. Pentru că românul, cititorul nostru, are suflet și minte, e de bun-simț, se gândește la viitorul său și al copiilor săi, se îngrijorează de perspectivele zilei de mâine și pentru toate acestea dorește un răspuns, o informație, o opinie coerentă. Acesta este profilul cititorului ‘Luminii’, altul decât cel propus de presa tabloidă’.

Structură, tematică, abordări

Încă de la apariția sa, ‘Lumina de Duminică’ și-a propus să ofere un discurs coerent, închegat în jurul unui subiect de reflecție sau de dezbatere. Fiecare apariție săptămânală era, așadar, centrată pe o anumită tematică, încercând să acopere toate posibilele unghiuri de abordare ale acesteia (căsătoria, Sf. Maslu, păcat și virtute, Sfinții Capadocieni, Familia, Postul, femeia și feminismul).

Începând cu 9 aprilie 2006, ‘Lumina de Duminică’, în parteneriat cu Radio Trinitas, a organizat o serie de dezbateri, difuzate la radio și publicate integral în paginile sale, asupra problemelor stringente ale creștinului trăitor în societate: ‘Are România nevoie de o presă creștină?’/9 aprilie 2006; ‘Provocările familiei creștine în sec. XXI’/16 aprilie 2006; ‘Cum a schimbat creștinismul istoria?’/23 aprilie 2006.

Un element de noutate în presa scrisă românească îl constituie numerele speciale ale ‘Luminii de Duminică’, cele care acoperă integral evenimente marcante ale Ortodoxiei române: ‘Cei 3 magi prezenți la km 0 al mântuirii’/ 25 decembrie 2005, dedicat sărbătorii Nașterii Domnului; ‘Tinerețe și sfințenie’/15 octombrie 2006, dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva; ‘Hristos a Înviat? Adevărat a Înviat!’/23 aprilie 2006, dedicat Învierii; ‘Floriile în tradiția europeană’/1 aprilie 2007, dedicat sărbătorii Floriilor.

Specii jurnalistice abordate

O privire retrospectivă asupra structurii și conținutului săptămânalului arată echilibru și rigoare în abordarea tuturor temelor, indiferent de forma jurnalistică în care acestea au fost ‘îmbrăcate’:

Texte de opinie (editoriale, texte de reflecție, atitudine creștină și spiritualitate): ‘Deocamdată, Malraux n-a avut dreptate’/ 26 iunie 2006; ‘ Limitele și substanța curajului

‘/15 noiembrie 2009; ‘Intenție și efect’/31 ianuarie 2010.

Interviu – ‘Lumina de Duminică’ a găzduit în paginile sale interviuri cu mari personalități ale vieții bisericești și laice:

‘Ortodoxia între milenii’/25 februarie 2007, un interviu cu PF Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei; ‘ Stresul, o ‘fantomă’ a limbajului contemporan

‘/13 ianuarie 2008, un interviu cu prof. Constantin Romanescu; ‘ ‘Trăirea duhovnicească nu se poate măsura cu metrul’ ‘/3 august 2008, un interviu cu părintele Arsenie Papacioc; ‘ Cum, când și de ce a apărut monahismul? ‘/18 ianuarie 2009, un interviu cu acad. Emilian Popescu; ‘ Biserica a reprezentat unul dintre temeiurile de existență ale românilor ‘/11 iulie 2010, un interviu cu istoricul Dan Berindei.

Reportaj: ‘Părintele Cleopa: cel care a mijlocit între om și Dumnezeu’/ 27 noiembrie 2005; ‘Întâlnire cu Iisus pe muntele Ceahlău’/20 august 2006; ‘Fanfara a făcut celebru un sat netrecut pe hartă’/ 20 mai 2007; ‘Maramureșenii la hram’/24 august 2008; ‘ ‘Sfântul Spiridon’ – Nou, Catedrala hirotoniilor întru arhiereu ‘/13 decembrie 2009; ‘Pelerini pe muntele strălucirii dumnezeiești’/8 august 2010.

Relatare: ‘S-a pus piatra de temelie la Catedrala patriarhală’/ 9 decembrie 2007; ‘O vizită care ne aduce mângâiere și mare bucurie, ne susține și ne întărește’ /7 iunie 2009, o relatare despre vizita PF Daniel la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului (27 mai-2 iunie 2009).

Analiză: ‘ Liga Pro Europa i-a tras scara lui Vasilică ‘/30 martie 2008, o analiză care reflectă poziția fermă și argumentată a BOR față de un subiect care la acel moment a declanșat controverse în rândul opiniei publice, respectiv atacul la adresa manualelor de religie a cotidianelor centrale, după apariția unui studiu în care se susținea că manualele de religie ar ilustra un Dumnezeu violent și răzbunător.

Documentar: ‘Grigore Teologul, războinicul sub flamura Sfintei Treimi’/ 15 ianuarie 2006; ‘Istoria neștiută a mirodeniilor’/16 decembrie 2006; ‘Cearta lui Aristotel cu Sfinții Părinți’/ 4 martie 2007; ‘Sf. Andrei: Apostolul românilor ‘/ 30 noiembrie 2008; ‘ Sfinții, casnicii lui Dumnezeu și prietenii oamenilor ‘/ 30 mai 2010.

Pagini și rubrici inedite

‘Lumina de Duminică’ a cuprins, în paginile sale, abordări inedite, subiecte noi sau dezbateri care din rațiuni de spațiu nu puteau fi publicate în paginile cotidianului:

Raid – o pagină inedită, plină de dinamism, un element de interactivitate și de contact direct cu cititorii, în cadrul căreia oamenii răspund la întrebări pe care ni le punem, măcar o dată în viață, fiecare dintre noi: ‘De ce mergem la Biserică?’, ‘Ce părere are lumea despre mass-media?’, ‘Mai există sfinți în zilele noastre?’, ‘Ce credeți despre secte?’, ‘Avem nevoie de modele?’

Pagina de istorie – o pagină consacrată unor articole de interes din istoria modernă și contemporană a României, sub semnătura istoricului Cătălin Turliuc.

Amintirile unor pagini de ziar – pagină dedicată evocărilor unor evenimente, momente, teme de dezbatere, obiceiuri surprinse de presa din perioada interbelică.

Religie și știință – pagini complexe, cu abordări interdisciplinare, foarte citite, sub semnătura diac. Sorin Mihalache, Centrul pentru Studii Interdisciplinare ‘Religie și Știință’, Fundația ‘Solidaritate și Speranță’ Iași: ‘Universul- raționalitate și mister’/20 august 2006; ‘Cercetarea lumii și cătutarea lui Dumnezeu’/25 februarie 2007; ‘ Creația, rezultatul bunăvoinței lui Dumnezeu ‘/2 august 2009; ‘ Lumina și luminile lumii ‘/26 septembrie 2010.

Pagina copiilor : o pagină care subliniază o dată în plus caracterul de ziar, respectiv săptămânal, ‘de familie’, al publicațiilor ‘Lumina’.

România de oriunde: o pagină dedicată diasporei românești; Rubrici: ‘Educație și integrare’, apărută vreme îndelungată sub semnătura reputatului profesor de pedagogie Constantin Cucoș; ‘Bioetică’, realizată în colaborare cu președintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoae.

Viața Bisericii

În paginile ‘Luminii de Duminică’ au fost reflectate, în spații generoase, sub diferite forme ale discursului jurnalistic, toate evenimentele importante din viața Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, au fost publicate Evanghelia de Duminică, pastoralele și cuvintele de învățătură rostite cu prilejul marilor sărbători de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mari duhovnici: ‘Să știți că cei care nu merg la biserică… la păgâni îi număr’/9 aprilie 2006, un interviu cu părintele Teofil Părăian.

Canonizări: ‘Un luminător de suflete în vremuri tulburi’/ 28 mai 2006, canonizarea Sf. Grigorie Dascălu;

Alegeri de ierarhi: ‘ Al șaselea Patriarh ‘/30 septembrie 2007, o relatare despre întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

Biografii luminoase : ‘ Părintele Dumitru Stăniloae: amintirea întâlnirii ‘/15 noiembrie 2009; Părintele Teofil Părăian, monahul bucuriei ‘/8 noiembrie 2009.

Anii aniversari ai BOR: Anul Sfântului Ioan Gură de Aur (2007); Anul Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii (2008); Anul Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților Capadocieni (2009), Anul Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești (2010). Pe parcursul fiecăruia dintre acești ani, ‘Lumina de Duminică’ a publicat articole documentare, reportaje sau relatări care au ilustrat evenimentele desfășurate în toate eparhiile BOR, sub genericul fiecăruia dintre anii aniversari.

În loc de final

În cele 16 pagini săptămânale, pe toată durata celor cinci ani, ‘Lumina de Duminică’ a publicat, în diferite forme ale genului jurnalistic, articole despre ierarhi români și din străinătate, mari duhovnici, mari personalități ale vieții culturale, teologi, profesioniști de valoare din diferite sectoare ale vieții sociale, reportaje, a consacrat specia documentarului religios, încercând să aducă, de fiecare dată, ceva nou către publicul său. Semnalele primite în permanență din partea cititorilor ne-au încurajat și motivat să trecem peste orice obstacole, să încercăm să ținem ștacheta sus, să practicăm un jurnalism de calitate, centrat pe cititor, în acord cu așteptările și preocupările acestuia și, în egală măsură, cu respect față de cultura și spiritualitatea ortodoxă. Articolele evocate mai sus reprezintă doar o parte infimă din munca noastră de până acum, o trecere sumară, în revistă, a abordărilor pe care le-ați putut citi și la care ați putut reflecta de-a lungul acestor ani. Așteptăm în continuare, pe adresa redacției, sugestiile dumneavoastră, propunerile și criticile, sperând că și de-acum înainte vom reuși să ajungem duminica în casa fiecărui român, cu ediții interesante, cu un mesaj de liniște și de optimism.

Comentarii Facebook


Știri recente