Manastirea Probota (‘Probota’ insemnand ‘fratie’) a fost sfintita la data de 16 aprilie 1527. Este prima ctitorie a domnitorului Petru Rares. Locasul de cult este monumental, armonios, cu turla deasupra naosului, pridvor inchis de inalte ferestre gotice cu chenare din piatra cioplita, abside poligonale marcate de arcade oarbe si ocnite, soclu prelungit cu banca de jur-imprejur. Ziduri de aparare inalte de 6 metri, turnuri patrate si casa domneasca intregesc ansamblul monahal cu elemente ale arhitecturii civile moldovenesti, printre putinele piese din secolul al XVI- lea care mai exista. Pictura interioara originala, din 1532, s-a pastrat in mica masura, suficient pentru a starni totusi admiratie. Judecata de Apoi (din pridvor) este introdusa aici pentru prima data in Moldova de catre varul voievodului Petru Rares, egumenul manastirii, viitor mitropolit, carturarul Grigorie Rosca. Manastirea Probota este una dintre primele biserici moldovenesti, zugravite la exterior (1532). Faptul ca fresca nu s-a pastrat in cele mai bune conditii, ca la celelalte monumente moldovenesti, desi conditiile climaterice sunt asemanatoare, se datoreaza probabil unei insuficiente cunoasteri a tehnicii de fixare a culorilor. Mai sunt urme din Imnul Acatist (Asediul Constantinopolului), din Arborele lui Iesei si figura vaga a lui Grigorie Rosca. In gropnita bisericii se afla mai multe pietre tombale, printre care ale voievodului Rares, doamnei sale Elena, a lui Stefanita. Din marmura alba, ele poarta o bogata decoratie in proces de transformare: pietrarii trec de la elementele geometrice la cele accentuat florale, inovatie care le fac reprezentative pentru sculptura secolului al XVI- lea.
PS Ignatie s-a întâlnit cu preotesele din eparhie: Adevărata autoritate în Biserică este slujirea prin dragoste
Preasfințitul Părinte Ignatie s-a întâlnit sâmbătă, la Bârlad, cu preotesele din Episcopia Hușilor. Tema întâlnirii din acest an a fost „Cu Domnul prin viața mea”. Invitata acestei ediții a fost Monahia Sofronia Rădulescu, coordonatoarea Centrului…
PS Damaschin Dorneanul: Domnul Hristos ne învață că nimeni nu-i de disprețuit în această lume
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Parohia Poiana din comuna Zvoriștea, județul Suceava. În cuvântul rostit, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a vorbit despre lecția oferită de Mântuitorul atunci…
Policlinica Providența își extinde capacitatea: Mitropolitul Teofan a sfințit al doilea sediu
Părintele Mitropolit Teofan a sfințit sâmbătă sediul extins al Policlinicii Providența a Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările au început în 2020 și au costat peste două milioane de euro, asigurați din fondurile Mitropoliei. Policlinica nu a fost…
Opt copii au susținut recitaluri de pian la 150 de ani de la întemeierea Bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc
Parohia bucureșteană „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc” a sărbătorit duminică 150 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii prin recitaluri de pian oferite de opt elevi ai profesoarei Olga Szel de…
Episcopul Severinului și Strehaiei a fost desemnat cetățean de onoare al comunei natale
Preasfințitul Părinte Nicodim a primit duminică titlul de cetățean de onoare al comunei Godeanu, localitatea natală a ierarhului. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia târnosirii bisericii din satul Păunești al comunei.…