Manastirea Probota (‘Probota’ insemnand ‘fratie’) a fost sfintita la data de 16 aprilie 1527. Este prima ctitorie a domnitorului Petru Rares. Locasul de cult este monumental, armonios, cu turla deasupra naosului, pridvor inchis de inalte ferestre gotice cu chenare din piatra cioplita, abside poligonale marcate de arcade oarbe si ocnite, soclu prelungit cu banca de jur-imprejur. Ziduri de aparare inalte de 6 metri, turnuri patrate si casa domneasca intregesc ansamblul monahal cu elemente ale arhitecturii civile moldovenesti, printre putinele piese din secolul al XVI- lea care mai exista. Pictura interioara originala, din 1532, s-a pastrat in mica masura, suficient pentru a starni totusi admiratie. Judecata de Apoi (din pridvor) este introdusa aici pentru prima data in Moldova de catre varul voievodului Petru Rares, egumenul manastirii, viitor mitropolit, carturarul Grigorie Rosca. Manastirea Probota este una dintre primele biserici moldovenesti, zugravite la exterior (1532). Faptul ca fresca nu s-a pastrat in cele mai bune conditii, ca la celelalte monumente moldovenesti, desi conditiile climaterice sunt asemanatoare, se datoreaza probabil unei insuficiente cunoasteri a tehnicii de fixare a culorilor. Mai sunt urme din Imnul Acatist (Asediul Constantinopolului), din Arborele lui Iesei si figura vaga a lui Grigorie Rosca. In gropnita bisericii se afla mai multe pietre tombale, printre care ale voievodului Rares, doamnei sale Elena, a lui Stefanita. Din marmura alba, ele poarta o bogata decoratie in proces de transformare: pietrarii trec de la elementele geometrice la cele accentuat florale, inovatie care le fac reprezentative pentru sculptura secolului al XVI- lea.
PS Sebastian: Două nedumeriri în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți
Evanghelia de astăzi ne stârnește, cel puțin, două nedumeriri, spune Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Prima: Cum se face că Dumnezeul Acesta, atât de transcendent, va deveni dintr-odată atât de…
FOTO: Slujba de ipopsifiere a noului ierarh al Hunedoarei
Sâmbătă, 6 martie 2021, a avut loc ipopsifierea Episcopului vicar ales Nestor Hunedoreanul, o ceremonie care a anunțat liturgic alegerea făcută de Sfântul Sinod. Slujba a fost oficiată după Vecernie la Catedrala Adormirea Maicii Domnului…
Duminică, zi importantă pentru Biserică: Doi noi arhierei se adaugă Sfântului Sinod
Duminică, 07 martie 2021, este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă Română. Vor fi hirotoniți doi ierarhi: un vicar pentru Arhiepiscopia Iașilor și unul pentru Episcopia Devei și Hunedoarei. Funcția noului ierarh de la Iași…
Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online
Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…
De un veac cu candelele vii, au primit Împărtășanie de la Episcopul Europei de Nord
Venit în România pentru Ședința Sfântului Sinod, Episcopul Macarie al Europei de Nord și-a făcut timp și pentru a vizita locurile natale de lângă Munții Țibleș. În această vizită de la finalul lunii februarie, ierarhul…