40 de parohii bucureștene au particpat la manifestarea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”

Parcul „Grădina Icoanei” din Capitală a fost plin, la sfârșitul săptămânii trecute, de preoți și credincioși, cinstitori ai icoanei. Cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, comunitatea din jurul Bisericii Icoanei, în special pr. paroh Ioan Popescu, a organizat manifestarea cultural-religioasă „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, la care au participat credincioși din peste 40 de parohii din București.

Evenimentul, care este la a doua ediție, a început sâmbătă, 7 martie 2009, după săvârșirea slujbei Vecerniei, cu o procesiune intitulată „Lumina Ortodoxiei”, desfășurată în jurul parcului sus amintit, într-un cadru puțin mai restrâns, fiind prezenți doar enoriașii bisericilor din jur. În a doua zi a manifestărilor, duminică, au venit credincioși din peste 40 de biserici de pe tot întinsul Bucureștiului.

Punctul de întâlnire a fost Parcul „Grădina Icoanei”, ora 13:00. Credincioșii fiecărei parohii au participat la slujba Sfintei Liturghii în biserica de care aparțin, de unde au plecat în pelerinaj spre Parcul „Grădina Icoanei”. La Biserica Icoanei credincioșii au avut bucuria de a participa la Liturghia săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriahal.

În cuvântul rostit la sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a mulțumit credincioșilor care au împodobit frumusețea acestei sărbători cu prezența și cu modul în care au înțeles să participe la Sfânta Liturghie. „Astăzi este ziua noastră a tuturor. Prin cinstirea icoanelor noi ne afirmăm credința sfântă și mântuitoare în Dumnezeu Sfânta Treime. Când ai icoana în față, simți că dialogezi, intri în comuniune cu cel care este reprezentat pe ea, pentru că icoana este o fereastră deschisă spre împărăția lui Dumnezeu, prin intermediul căreia întrezărim și pregustăm lumina slavei Sfintei Treimi”, a spus Preasfințitul Ciprian, care a recomandat credincioșilor să ofere bani pentru Fondul Central Misionar, necesari pentru ajutorarea oamenilor necăjiți din așezămintele social-filantropice ale Bisericii.

Procesiunea condusă de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a pornit în jurul orei 13:00 spre Parcul „Grădina Icoanei”. Parcul era deja plin de pelerini. Slujba de sfințire a icoanelor a fost săvârșită de Episcopul-Vicar Patriarhal, alături de cei peste 50 de preoți și diaconi, pe scena ridicată în mijlocul parcului. La final, Preasfinția Sa le-a vorbit sutelor de credincioși prezenți despre victoria Ortodoxiei împotriva dușmanilor icoanelor și despre prima procesiune cu icoane din ziua de 11 martie 843, în jurul Bisericii „Sfânta Sofia” din Constantinopol.

Revenind la procesiunea din Capitală, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a remarcat că „nu este demonstrație, ci manifestarea noastră pașnică și cu curaj, în același timp, a identității noastre de creștini, de ucenici, de fii ai lui Dumnezeu. Așa cum ne manifestăm credința în cămara tainică a sufletului nostru, tot astfel avem dreptul și libertatea să o manifestăm, să o exteriorizăm în sfintele biserici, dar și în afara lor”, mulțumind Preafericitului Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a se săvârși pelerinaje cu sfintele icoane sau sfintele moaște nu numai în Duminica Ortodoxiei, ci și în Duminica Floriilor.

Organizatorul evenimentului, pr. Ioan Popescu, a ținut să explice că „ne manifestăm bucuria de a fi ortodox, pentru că Ortodoxia, care este mama noastră, își serbează ziua onomastică”. Momentul de pe scenă s-a încheiat cu un scurt concert de cântări din Postul Mare. A urmat pelerinajul. La ieșirea din parc, doi preoți au stropit cu agheazmă icoanele credincioșilor.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente