40 de ani de slujire neîntreruptă la Stockholm

Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Stockholm, cu prilejul aniversării anul acesta a 40 de ani de la întemeierea primei parohii românești din Peninsula Scandinavă.

‘Nicolae Milescu Spătarul este precursorul misiunii ortodoxe a românilor din ținuturile scandinave. Așadar, acest cărturar român, trimis de voievodul Gheorghe Ștefan al Moldovei la Stockholm, la curtea regelui Suediei Carol al XI-lea, alcătuia în anul 1667 una dintre cele mai importante lucrări dogmatico-apologetice din acea vreme: Enchiridion sive Stella Orientalis Occidentali splendens…, mărturisind aici credința ortodoxă cu specificul său românesc. Probabil că, în secolul al XVII-lea, acest cărturar peregrin era singurul român din Veneția Nordului și nu bănuia că peste trei veacuri compatrioții săi vor veni în căutarea unei vieți mai bune și se vor stabili aici, formând în anul 1971 o primă parohie românească, sub oblăduirea Bisericii noastre mame, iar în anul 2007, o episcopie, cuprinzând parohiile care adună în jurul Sfântului Altar pe frații noștri români răspândiți în aceste întinse și umbroase ținuturi nordice. Citind mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ne-am întărit duhovnicește din bogatele învățături și din binecuvântarea părintească, simțind cu toții și de această dată purtarea de grijă a Preafericirii Sale față de noi. Am adus slavă și mulțumire Milostivului Dumnezeu, împreună cu părintele paroh Toader Doroftei și cu bunii credincioși din această comunitate euharistică, și i-am pomenit pe toți ctitorii acestei parohii, pe vrednicul de pomenire patriarh Justinian, care în vremurile grele ale dictaturii comuniste l-a trimis în misiune pe aceste meleaguri pe părintele Alexandru Ciurea, i-am pomenit pe regretatul părinte Anton Poșircă și pe toți binefăcătorii și enoriașii acestei prime parohii ortodoxe române din Scandinavia”, a declarat Preasfințitul Episcop Macarie pentru Ziarul Lumina.

„Vreau să adresez în primul rând mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru mesajul pe care ni l-a trimis cu prilejul aniversării a 40 de ani de când se săvârșește neîntrerupt Sfânta Liturghie și toate celelalte slujbe ale cultului ortodox în aceste locuri. În decursul acestei perioade s-au săvârșit peste 12.000 de servicii religioase publice, la care au participat aproximativ 360.000 de credincioși. Noi am aniversat în mai multe duminici jubileul acesta de patruzeci de ani, însă ziua de astăzi a fost o încununare a tuturor, deoarece ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. De asemenea, la acest ceas aniversar ne-am bucurat și de prezența unui număr foarte mare de credincioși, slujba în sine fiind ca de obicei, aici, la parohia noastră o mângâiere fără egal”, a declarat părintele paroh Toader Doroftei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…