4.000 de români uniți prin credință în Spania

Într-o tânără parohie ortodoxă românească din Spania, oamenii au înțeles că împreună pot face lucruri mărețe. Credincioșii din localitatea Guadalajara au pus mână de la mână la ridicarea unei fortărețe a credinței în inima Spaniei.

Anul acesta, de sărbătoarea hramului, la care a participat și Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, românii din parohia închinată Sfântului Ioan Casian au pregătit împreună o masă bogată și un eveniment cultural deosebit. În sala de expoziție din Centro Social ‘Los Valles’ din localitate au organizat o expoziție cu fotografii realizate de Florin Traian Bălan din localitatea Quer și una cuprinzând costume populare românești aduse de oamenii din comunitate.

Totodată, pentru că sportul joacă un rol important în educarea minții și în formarea caracterului oricărui tânăr, precum și în dezvoltarea spiritului de echipă, preotul paroh Emilian Geabana s-a gândit să inițieze un campionat de fotbal. S-au întrecut șase echipe – două din parohia-gazdă, trei din provincia de Guadalajara și una din provincia de Madrid.

Începutul unui proiect măreț

Povestea comunității ortodoxe românești din Guadalajara și împrejurimi începe în anul 2008, când Preasfințitul Episcop Timotei a decis înființarea de la 1 noiembrie a Parohiei Ortodoxe Române ‘Sfântul Ioan Casian’, fiind numit atunci să se ocupe de adunarea și păstorirea credincioșilor preotul Emilian Geabana, venit din Constanța. Încă de la început, s-a închiriat ca loc pentru oficierea sfintelor slujbe o sală din cadrul sediului Caritas Nazaret, care însă s-a dovedit în scurt timp insuficientă pentru numărul mare de enoriași. Tocmai de aceea, după doar câteva luni s-a pus în discuție construirea unei biserici. La sărbătoarea primului hram, pe 1 martie 2009, s-a discutat despre primirea unui teren, în prezența Preasfințitului Episcop Timotei și a primarului de Guadalajara, Antonio Roman.

Un an mai târziu fusese concesionată o suprafață de 6.000 mp, pe 75 de ani, pentru construirea unei biserici de lemn în stil maramureșean. În februarie anul trecut a fost obținută autorizația de construcție pentru demisolul lăcașului, care urmează să fie realizat de către meșteri lemnari din Bârsana, județul Maramureș, sub coordonarea lui Vasile Pop, unul dintre enoriașii parohiei.

Piatra de temelie a fost sfințită în urmă cu un an, pe 27 februarie 2011, moment la care a participat Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Rodul muncii unei comunități unite

Despre procesul ridicării bisericii și evoluția lui, părintele Emilian, inspector eparhial al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, spune că în curând va începe fundația: ‘În iulie 2011, la sărbătoarea Sfinților Epictet și Astion, s-au început lucrările de excavare pentru demisolul bisericii. Sperăm ca într-un timp foarte scurt să începem turnarea betonului pentru fundație și construirea demisolului. Construcția bisericii de lemn în stil maramureșean din Guadalajara este efortul financiar exclusiv al comunității din parohia noastră, iar până la acest moment s-a achitat o treime din valoarea bisericii, în jur de 150 de familii fiind ctitori ai bisericii noastre’.

Proiectul prevede o biserică de 25 m lungime, 8 m lățime (cu o lățime de 12 metri în absidele laterale) și o turlă a cărei înălțime este aproximată la 33 de metri.

Conform declarațiilor părintelui Emilian Geabana, valoarea totală a investiției pentru edificarea bisericii din Guadalajara se ridică la 150.000 de euro. Lăcașul va deservi aproximativ 4.000 de români ortodocși, câți sunt stabiliți în prezent în oraș și localitățile limitrofe.

În timp, se dorește amenajarea conexă a unei școli parohiale pentru numărul mare de copii din parohie, a unei săli de expoziții și conferințe, precum și a altor spații care se vor impune pentru misiunea în mijlocul românilor de aici.

(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 15 martie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…