370 de ani de la aducerea moaștelor Cuvioasei la Iași

Peste câteva zile, pelerinii din țară și străinătate vor veni la Iași ca să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. În acest an se împlinesc 370 de ani de când Sfânta Parascheva a fost dăruită Moldovei de Patriarhia Constantinopolului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse în Moldova pe 13 iunie 1641. De atunci, în fiecare an, pe 14 octombrie, Sfânta Vineri, cum este numită în popor, sau Cuvioasa, cum o roagă pelerinii, este cinstită în mod deosebit în Moldova. Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, a declarat pentru Radio TRINITAS: „Cultul Sfintei Parascheva este foarte prezent în Moldova încă din veacul al XV-lea. Ocrotitoarea Moldovei a fost trecută oficial în calendarul Bisericii Ortodoxe Române abia în veacul al XX-lea. Era cinstită peste tot în Moldova, câteva sute de biserici și mănăstiri purtându-i hramul. Cultul, cinstirea și evlavia la Sfânta Parascheva sunt foarte vechi”, a afirmat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, care a amintit de aducerea cinstitelor moaște ale Sfintei Parascheva în Moldova.

„Sfânta Parascheva a fost oferită Moldovei datorită domnitorului Vasile Lupu, care s-a implicat mult în viața Bisericii Ortodoxe. Dărnicia acestui domnitor a întrecut limitele țării pe care o conducea, ajutând Patriarhia de Ierusalim, Locurile Sfinte, Muntele Athos și Patriarhia Ecumenică. Patriarhia Ecumenică în acea vreme aflată sub stăpânire otomană acumulase foarte multe datorii. Exista pericolul să fie efectiv închisă. Atunci Patriarhia Ecumenică a apelat la Moldova, țară ortodoxă și liberă, unde domnea Vasile Lupu, recunoscut ca un vrednic urmaș al împăraților bizantini de odinioară și care se manifestase ca un mare iubitor al Bisericii lui Hristos. Patriarhia Ecumenică a întâmpinat înțelegere din partea lui Vasile Lupu care i-a plătit acesteia o datorie însemnată. Patriarhul Ecumenic Partenie s-a gândit ce poate oferi în semn de recunoștință acestui evlavios domn. Astfel au fost dăruite moaștele Sfintei Parascheva”, a adăugat părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan.

În tradiția islamică nu se permitea ca osemintele unui decedat să fie transportate, cu excepția celor ale sultanului. A trebuit să se mai plătească o sumă considerabilă pentru a permite ca moaștele Sfintei Parascheva să străbată imperiul și să ajungă în Moldova. Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ în 1641, unde au rămas până în 1884, când biserica așezării monahale a intrat într-un proces de consolidare. Timp de patru ani au zăbovit în paraclisul mănăstirii. Finalizându-se lucrările la Catedrala mitropolitană din Iași, sfintele moaște au fost mutate în noul edificiu din 1887. „Sfânta Parascheva este foarte iubită de credincioșii care îi cer ajutorul pentru toate cele de trebuință. Este un privilegiu pentru noi, cei din Moldova, să o avem pe Sfânta Parascheva alături. Să folosim acest privilegiu, închinându-ne la sfintele ei moaște și citindu-i cât mai des acatistul”, a accentuat părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…