Sfintele moaste au fost aduse la Iasi in ziua de 13 iunie 1641, fiind primite de catre domnitorul Vasile Lupu. Moastele Sfintei Cuvioase Paracheva au fost asezate initial in biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, dupa care, in 1884, au fost asezate in paraclisul aceleeasi manastiri. In 1888 au fost depuse la Catedrala mitropolitana, unde se afla si astazi. Despre momentul de la 13 iunie 1641 ne-a vorbit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Ele au fost aduse in vremea evlaviosului domnitor, ctitor si iubitor de cultura Vasile Lupu, in timpul mitropolitului Varlaam, in anul 1641, de la Constantinopol, de unde le-a primit in dar de la Patriarhia Ecumenica, condusa atunci de patriarhul Partenie I, in semn de recunostinta pentru tot ajutorul pe care domnitorul Vasile Lupu, Biserica din Moldova in frunte cu mitropolitul Varlaam si intreaga tara a Moldovei l-a oferit Patriarhiei Ecumenice de-a lungul timpului si mai cu seama in vremea aceea platind datoriile pe care aceasta le avea. Ziua de 13 iunie, dupa ce mai intai au fost aduse in orasul Galati, aduse de trei mitropoliti greci, fiind intampinate acolo de ierarhii tarii, de domnitor, ele au fost aduse si asezate in Biserica ‘Sf. Trei Ierarhi’, anul 1641. Aici au stat pana in anul 1884, cand biserica intra in reparatie, iar ele au fost mutate intr-un paraclis alaturat, insa dupa terminarea lucrarilor Catedralei in anul 1886, in decembrie, ele au fost mutate in actuala Catedrala mitropolitana’.
Bucureşti: Expoziţie dedicată împlinirii a 200 ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu
O expoziţie dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu va fi vernisată miercuri la Palatul Suţu din Capitală. Poate fi vizitată până în data de 27 iunie 2021. Tematica expoziției,…
Sondaj: Biserica rămâne pe primul loc în topul încrederii românilor, în ușoară creștere față de luna trecută
Biserica rămâne pe primul loc în topul încrederii românilor, reiese dintr-un sondaj realizat în perioada 22 – 26 februarie de Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS. În plus, gradul de încredere a crescut ușor…
Săvârşin: A fost inaugurată grădiniţa „Regina-Mamă Elena”
Grădiniţa „Regina-Mamă Elena”, construită cu fonduri europene, a fost inaugurată vineri în localitatea Săvârşin, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta, şi a autorităţilor locale, anunţă Agerpres. Slujba de binecuvântare a imobilului a fost oficiată de preotul…
„Bine nu se face până nu se strică răul” | O inițiativă legislativă propune ca 2021 să fie Anul Tudor Vladimirescu
Un proiect de lege propune instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii. În 2021 se împlinesc două secole de la revoluția celui…
Parastas pentru Episcopul Grigorie Leu, la Huşi. De ce a fost numit „miracolul conștiinței”
„L-am numit «miracolul conștiinței» pentru că, în vremuri de ostilitate față de credință, acest episcop martir a avut un curaj și o verticalitate aparte, opunându-se unui regim totalitar care și-a propus să Îl smulgă pe Dumnezeu…