Se implinesc astazi 35 de ani de la trecerea la cele vesnice a profesorului de teologie si canonistului Bisericii Ortodoxe Romane, pr. prof. dr. Liviu Stan. Parintele Liviu Stan s-a nascut la 11 iulie 1990, in localitatea Socet, judetul Hunedoara. A urmat studiile liceale la Deva si Lugoj, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxa la Cernauti, cu licenta in 1932 si doctorat in 1936, precum si studii la Facultatea de Drept din Cernauti. A fost trimis de catre mitropolitul Nicolae Balan pentru studii de specializare in Dreptul bisericesc la Facultatile de Teologie si Drept ale Universitatii din Atena, Varsovia, Roma si Munchen. Dupa reintoarcerea de la studii, a fost numit profesor suplinitor de Apologetica si duhovnic la Academia Teologica ‘Andreiana’ din Sibiu, apoi titular la catedra de Drept bisericesc. La 2 decembrie 1948 a fost transferat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, la catedra de Drept canonic si Administratie bisericeasca, unde a functionat pana la pensionare (1 august 1972). A fost membru in Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Sibiului, un timp consilier in Ministerul Cultelor, protopop, iconom stavrofor, doctor honoris causa al Facultatii de Teologie din Tesalonic. De asemenea, a fost delegat al Bisericii Ortodoxe Romane la prima Conferinta panortodoxa de la Rhodos (1961), la a patra Conferinta panortodoxa de la Chambesy (1968), la a patra Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Uppsala (1968) si la alte intuniri inter-ortodoxe sau inter-crestine, conferentiind la diferite Facultati de Teologie din Grecia si Germania. A fost unul din cei mai de seama canonisti ai Ortodoxiei, cu o pregatire deosebita, cunoscator al mai multor limbi moderne. A lasat o opera canonica si teologica impresionanta, in care a tratat probleme de o mare diversitate: rolul mirenilor in Biserica, autocefalia si autonomia, raporturile Bisericii cu Statul, diaspora ortodoxa, canonizarea sfintilor, problema unui viitor sinod panortodox, probleme actuate ale Ortodoxiei etc. Unele din studiile sale au fost traduse in Iimbile rusa, germana, engleza, greaca, si publicate in reviste teologice de peste hotare. Parintele Liviu Stan a trecut la cele vesnice in data de 1 aprilie 1973, la Bucuresti.
Proiectul Eco-Inițiative: Gândurile copiilor din comunitățile basarabene cu ocazia Orei Pământului
Parohiile din proiectul Eco-Inițiative al Patriarhiei Române au serbat sâmbătă Ora Pământului prin activități de conștientizare a comunităților cu privire la nevoia de protejare a mediului. Copiii din stânga Prutului au notat câteva gânduri legate…
FOTO | Detalii de primăvară la Mănăstirea Cernica
„Florile sunt ultimele bucăți de rai rămase pe pământ”, spunea Sfântul Ioan de Kronstadt. Mulțimea magnoliilor și prospețimea naturii de la Mănăstirea Cernica lasă această impresie pelerinilor care ajung în „casa Sfântului Calinic”. Foto credit:…
Mitropolitul Serafim şi PS Sofian au slujit la hramul parohiei „Buna Vestire” din München: În imagini
În week-end au avut loc Zilele Parohiei „Buna Vestire” din München, cu participarea celor doi ierarhi români din Mitropolia Germaniei. Mitropolitul Serafim şi PS Sofian Braşoveanul au oficiat duminică Sfânta Liturghie în lăcaşul de…
Episcopul Veniamin i-a pomenit pe făuritorii unirii Basarabiei cu România
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud i-a pomenit luni pe făuritorii unirii Basarabiei cu România la Centrul Eparhial din Cahul. La Parastasul oficiat de Episcopul Veniamin au participat Consulul General al României la Cahul, doamna…
Pelerinaj: Un grup de credincioși timișoreni în Episcopia Daciei Felix
De Buna Vestire, un grup de credincioși timișoreni s-a aflat în pelerinaj în Eparhia Daciei Felix din Serbia. Cei 51 de pelerini au fost însoțiți de Preotul Zaharia Pereș, Protoiereul Protopopiatului Timișoara I, și de…