335 de ani de la sfințirea bisericii din Popești-Leordeni

Biserica ‘Vintilă-Vodă’ din Popești-Leordeni, Protopopiatul Ilfov-Sud, a sărbătorit ieri, 25 septembrie, 335 de ani de la sfințire, după cum ne informează Ziarul Lumina. Preoții slujitori ai acestei biserici, alături de enoriași, au comemorat evenimentul într-un mod deosebit. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, sub protia părintelui arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă ale Patriarhiei Române, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Aceasta a fost urmată de slujba de pomenire a ctitorilor și de o agapă frățească, la care au luat parte toți invitații și credincioșii prezenți la slujbă. De asemenea, cu acest prilej, au fost tipărite pliante care marchează importanța acestei aniversări și amintesc toate momentele semnificative din istoria bisericii.

Biserica, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, a fost zidită de familia boierilor Caridi în perioada în care vistierul Hrizea din Popești avea o mare influență pe lângă curtea domnească. Biserica a fost sfințită la 26 septembrie 1676, având hramul ‘Sfânta Troiță’. În prezent, lăcașul este cunoscut sub numele de Biserica ‘Vintilă-Vodă’ și face parte din patrimoniul național. Denumirea bisericii este probabil rezultatul unei confuzii între numele voievodului Vlad Înecatul (1530-1532), care și-a găsit un tragic sfârșit în apele Dâmboviței, în apropiere de această comună, și numele domnitorului Vlad Vintilă de la Slatina (1532-1534).

Biserica este reprezentativă pentru acea perioadă, fiind construită în manieră tradițională, după tipul bisericilor-paraclis al curților boierești, pe plan dreptunghiular, fără pridvor. Cu toate acestea, se observă și unele elemente de noutate, specifice perioadei de căutări în arhitectura bisericească de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Zidurile ei sunt foarte groase (1,30 m), conform tehnicii constructive a timpului. În colțul de nord-est al edificiului, în grosimea pereților, se găsește scara ascunsă ce duce la clopotniță, care prin modul de desfășurare este un element inedit al construcției. Astăzi nu mai este utilizată ca atare, clopotul fiind mutat în curtea bisericii, ca măsură de protecție a monumentului.

Comentarii Facebook


Știri recente