Se implinesc astazi 329 de ani de la inceperea construirii ansamblului arhitectural Manastirea Cotroceni, ctitorie a lui Serban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678 – 1688). Evenimentul a avut loc la data de 26 mai 1679. Incinta manastirii era de forma patrata, un patrulater in mijlocul caruia se afla biserica, monument de referinta pentru arhitectura si arta romaneasca de la confluenta secolelor XVII si XVIII. Biserica avea ca lungime 31,5 m si o inaltime de 13,5 m. Pridvorul era sprijinit pe 10 coloane octogonale din piatra, unite prin arce semicirculare. Biserica era inconjurata de un brau median sculptat, aflat la 2/3 din inaltimea locasului. Interiorul era dominat de 12 colane de piata sculptata, care se aflau in pridvor si pe care se sprijinea o cupola. Iconostasul din lemn avea o bogata ornamentatie sculptata si aurita, care incadra icoanele imparatesti. Pe latura sudica se aflau cladirile staretiei si chiliile calugarior care administrau manastirea, iar pe partea vestica se afla turnul clopotnita, impreuna cu un alt sir de chilii de-o parte si de alta a acestuia. A fost impodobita cu tot ceea ce-i trebuia pentru a supravietui, iar in urma nenumaratelor danii a devenit cea mai de seama manastire din Tara Romaneasca. Conform inscriptiei aflate pe ancadramentul usii bisericii, lucrarile s-au incheiat la data de 24 august 1682. Biserica manastirii a fost demolata in 1984, reconstructia ei incepand in 2003.
Bălți: Clerici de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la o conferință preoțească despre isihasm
Clericii din Episcopia de Bălți au organizat marți conferința preoțească „Rugăciunea lui Iisus în practica isihasmului – tradiție versus actualitate”, susținută de Părintele Profesor Liviu Petcu, profesor la Facultatea de Teologie din Iaşi. Au mai…
A fost sfințit Paraclisul Eparhial din Cahul. Episcopul Basarabiei de Sud a primit Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni”
Mitropolitul Teofan și alți cinci ierarhi au sfințit joi paraclisul din incinta Centrului Eparhial din Cahul, al Episcopiei Basarabiei de Sud. Delegatul Părintelui Patriarh Daniel a fost Episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul. Slujba a fost urmată…
Părintele profesor Viorel Ioniță a primit Ordinul „Crucea Moldavă”
Prezent la Iași pentru a lansa noul manual de Istorie Bisericească Universală, Părintele profesor Viorel Ioniță a primit, de la Mitropolitul Teofan, Ordinul „Crucea Moldavă”. Evenimentul a avut loc în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul…
Mesajul Patriarhului Daniel pentru participanții la Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmite un mesaj participanților la doua ediție a Conferinței Europene de Medicină şi Spiritualitate Creştină (CEMSC), desfășurată online şi on site, în oraşul Monza, Italia, în perioada 26…
Catedrala Arhiepiscopală din Suceava se pregătește de hram: Program
În perioada 1-3 iunie 2022, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava își va cinsti ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou. Cu această ocazie, moaștele sfântului vor fi purtate miercuri în procesiune și așezate în baldachinul…